Kommande asylboende i Åkersberga nedbrunnet

brandbil genrebild
Räddningstjänsten fick rycka ut till Åkersberga i natt.
Två baracker med lägenheter avsedda för asylsökande började brinna i natt i Åkersberga. Danderydpolitiker twitterbråkade med Pascalidou om rasistdådet i Italien, Anna fick sin lägenhet i Vasastan efter 33 år i bostadskö, och boken om tredje kulturens barn kan bli skolbok. Det här var några av morgonens nyheter i Stockholm.

Branden förstörde baracker för asylsökande

Strax efter 03-tiden på morgonen larmades räddningstjänsten till Korsgärdesvägen i Åkersberga.

– Branden var fullt utvecklad i två barackbyggnader med lägenheter när vi kom till platsen, säger Hampus Nordenblad, ledningsoperatör Storstockholms brandförsvar.

Inga personer befann sig i byggnaderna som var planerade att användas som tillfälliga bostäder asylsökande. Brandmännen har vid 06-tiden kunnat släcka det mesta av elden.

– Vi larmade på rätt mycket resurser, och vi börjar bli klara nu. Vi genomför det sista eftersläckningsarbetet och letar efter glödgömmor.

Det är för tillfället oklart vad som har orsakat branden.


Lokalpolitiker ångrar twitterbråk om rasistdåd

KD-politiker i Danderyd hamnade i twitterbråk med Alexandra Pascalidou efter sitt uttalande om rasistdåd i Italien. Politikern ansåg inte händelsen hade rasistiska motiv, vilket väckta starka reaktioner. Nu ångrar han sig.
– Det var dumt, säger Joachim Gahm (KD) till Mitt i.


Bok uppmärksammar fördelar att komma från förorten

Musikkollektivet Trans94 inleder samarbete med Ordfront. Förhoppningen är att deras bok ”Third culture kids” om den mångkulturella förorten ska bli obligatoriskt läromedel i skolan.

– Det var aldrig någon som sa till oss när vi växte upp att vi bodde på rätt ställe. Det som sades var att vi bodde på fel plats, hade fel hudfärg och fel namn. Det behövs en skolbok som tar upp det här ämnet – tänk om jag hade fått läsa den när jag gick i skolan, säger Babak Azarmi.


Fick drömlyan efter 33 år i bostadskö

Året var 1984. Anna hade nyligen flyttat upp till Stockholm från Vara i Västra Götaland. Första tiden bodde hon i ett kollektiv och tog sedan jobb på Björn Borg Sport club i Vallentuna, nuvarande Lindö golfbana.

– I samma veva som jag fick jobbet blev jag bostadslös och skrev in mig i kön. Det kostade ingenting på den tiden och var väl bara något jag gjorde i förbifarten. Det var enklare att ordna jobb och bostad då, säger Anna Wedeman som fått en lägenhet i Vasastan.


Ikoniska spelmän kommer till Hallunda

Skäggmanslaget är ikoner inom den svenska folkmusiken. Nästa lördag kommer de och 250 andra spelmän till Folkets hus i Hallunda.

– De är väldigt kända i de här kretsarna. De var bland de första att börja med modern lite uppjazzad spelmansmusik, säger arrangören Curt Carlsson.


Oseriösa sophämtare dumpar skräp i naturen

Sängar, matrester och i bland hela kontorsmöblemang som dumpas i naturen blir allt vanligare av privata sophämtare. I Vallentuna letar kommunen efter spår bland soporna för att ställa ägaren mot väggen.
– Lyckas vi spåra nedskräparen ringer vi dem och ber om en förklaring, säger Beri Fajic, avfallshandläggare i Vallentuna kommun.


Dagens väder: På med mössa, vantar och halsduk

Vädret i Stockholm denna tisdag blir en kylig och grå historia. Temperaturen kommer pendla mellan 9 och 4 minusgrader och himlavalvet kommer barrikaderas av tjocka moln. Ingen snö förväntas falla och vinden kommer blåsa svagt från norr.