ANNONS

59-åring åtalas för skändning av terroroffers grav

Ebba Åkerlunds grav på Adolf Fredriks kyrkogård.
Ebba Åkerlunds grav på Adolf Fredriks kyrkogård.
En 59-årig man åtalas för vandalisering av terroroffret Ebbas grav, IVO-kritik sedan kvinna dog i väntan på ambulans - och så är det rejält halt på våra vägar. Här är morgonkollen.
ANNONS

Åtal för gravskändning

Graven efter elvaåriga Ebba Åkerlund, som föll offer i terrorattacken på Drottninggatan, har gång på gång skändats. Nu åtalas en 59-årig man för brott mot griftefriden, skriver Aftonbladet.

Mannen avslöjades sedan Ebbas pappa upptäckt och fotograferat honom vid graven. Men trots det har skadegörelsen fortsatt. Den åtalade mannen nekar till brott.

Dog i väntan på ambulans

Under det stora snöovädret den 9 november 2016 ringde en äldre kvinna 112 och bad om akut hjälp. Men ambulansen dröjde i flera timmar och kvinnan avled. Nu riktat IVO – Inspektion för vård och omsorg –kritik mot SOS Alarm för det inträffade, rapporterar Sveriges Radio.

I sitt svar berättar SOS Alarm att det kraftiga snöfallet i Stockholms län gjorde att ambulanser hade svårt att ta sig fram. IVO menar dock att det dröjde alltför lång tid innan man återkopplade till kvinnan och att patientsäkerheten måste gälla oavsett väderlek.

15 olyckor i halkan

Det har varit rejält halt på  sina ställen i Stockholmstrakten under lördagsmorgonen, och ett flertal olyckor har rapporterats in trots den sparsamma trafiken. Ett lätt snöfall under natten har inte gjort det mindre halt.

Sedan midnatt har ett 15-tal olyckor inträffat, enligt Eva Nilsson på polisens regionledningscentral.

– De flesta av dem har inträffat under de tidiga morgontimmarna. Det är singelolyckor, där bilarna ibland har snurrat. Särskilt på E4:an söder om stan verkar det vara halt, säger hon.

Vinterväder

Morgonens lätta snöfall följs av något lättande molnighet under dagen. Under förmiddagen blir det ett par grader kallt, medan temperaturen under resten av dagen väntas ligga runt nollstrecket, enligt SMHI. Kommande natt blir det kallare, omkring minus 5. Brr.

Julmarknad!

En dryg vecka kvar till första advent, och redan är julmarknaderna igång. I dag öppnar exempelvis den klassiska julmarknaden på Stortorget i Gamla stan. Här är några tips:

ANNONS