ANNONS

Fler får avslag på sin sjukpenning

Fler än 5 000 överklaganden om nekad sjukpenning lämnades in i fjol
Fler än 5 000 överklaganden om nekad sjukpenning lämnades in i fjol
Fler överklagar nekad sjukpenning. Stockholmare toppar skuldlista. Måndagsvädret blir soligt. Här är morgonens nyheter.
ANNONS

Kraftig ökning av sjukpenningmål

Antalet överklagade sjukpenningärenden nästan fördubblades förra året, till över 5 000. För höga krav på sjukintygen är en förklaring, enligt jurister som Ekot talat med. Försäkringskassan tillbakavisar och säger att de inte har höjt beviskraven men att de har ett bra beslutsunderlag för att bevilja sjukpenning.

Fler söker vård för våldtäkt

Fler söker vård på Södersjukhuset efter att ha utsatts för våldtäkt. Under 2017 sökte 830 personer vård på akutmottagningen för våldtagna. Mottagningen öppnade 2005 och sedan 2015 har antalet ökat med i snitt 100 per år, skriver SVT.

Stockholm toppar skuldlista

Skulderna för trängselskatt ökar år för år. 2017 hamnade skulder för trängselskatt på 166 miljoner kronor hos kronofogden, att jämföra med 160 miljoner året innan. Stockholm stad toppar skuldlistan med nästan 91 miljoner kronor, skriver SVT. Transportstyrelsen förklarar ökningen med ökat pris per passage och att trängselskatt infördes på Essingeleden 2016.

Landstinget får visselblåsarfunktion

Stockholms läns landsting inför en så kallad visselblåsarfunktion, skriver Sveriges radio. Anställda ska kunna vända sig till visselblåsarfunktionen och berätta om missförhållanden, framgår av en ny rapport från landstingsdirektören till politikerna i landstingsstyrelsen. Visselblåsarfunktionen är en följd av kritiken mot konsultupphandling och andra inköp till Karolinska universitetssjukhuset.

Inga större störningar i trafiken

Storstockholms lokaltrafik rapporterar inga större störningar i kollektivtrafiken nu under morgonen.

Soligt och svag vind

Vädret blir soligt med temperaturer på mellan 22 och 27 grader, enligt SMHI. Svag och växlande vind.