Förseningar i tågtrafiken från Stockholm

morgonkollen
En nedriven kontaktledning skapar förseningar i tågtrafiken norrut från Stockholm. Två kvinnliga rånare drog kniv mot en annan kvinna. Elever på Södermalm startade stort upprop mot sexuella trakasserier och fler Stockholmspolitiker utreds för trakasserier. Läs morgonens nyheter!

Nedriven kontaktledning försenar tågtrafiken

Det är stora förseningar i tågtrafiken norr om Stockholm just nu. Orsaken är en nedriven kontaktledning mellan Sollentuna och Rotebro.

Både fjärrtåg och pendeltåg på väg norrrut från Stockholm påverkas.

– Det står inte helt stilla men tågen får samsas på två spår istället för på fyra. Det gör att det blir förseningar, säger Pär Aronsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

Det var ett obemannat pendeltåg som kom åt kontaktledningen, så att den revs ner, vid halv 7-tiden i morse. Reparatörer är på plats för att laga skadan.

– Vi har ingen prognos för när arbetet är klart, säger Pär Aronsson.

Kvinnor drog kniv och rånade kvinna

En kvinna i Sigtuna blev rånad strax utanför sitt hem i Sigtuna vid halv 6-tiden i morse. Två kvinnor sprang i fatt henne och bad om en cigarett. Sedan försökte de ta hennes väska.

– När hon vägrade drog en av kvinnorna fram en kniv och hotade henne, berättar Anders Bryngelsson vid Polisens ledningscentral.

Kvinnan lämnade då ifrån sig väskan. Rånarna försvann med den, men slängde den sedan ifrån sig en bit bort.

– Kvinnan fick alltså tillbaka sina saker, säger Anders Bryngelsson.

Södermalmselever bakom upprop mot trakasserier

Tusentals elever har vittnat om sexuella trakasserier, ofredanden och övergrepp genom uppropet #räckupphanden. Initiativtagarna var några klasskamrater på Globala gymnasiet, Södermalm, som inte tyckte att de ungas röster kommit fram i de andra uppropen i # MeToo-rörelsen. ”Det här händer varje dag i skolan”, säger Line Lava Norell, 18, en av grundarna.

Fler politiker utreds för sexuella trakasserier

Ytterligare två Stockholmspolitiker anklagas nu för sexuella trakasserier. De rör sig om en vänsterpartist och en miljöpartist. Båda partierna utreder anklagelserna, skriver Dagens Nyheter. Redan tidigare har tre Stockholmspolitiker avgått, på grund av sådana anklagelser – en centerpartist som uteslöts från Centerstudenter, en moderat fritidspoltitiker och den stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert, socialdemokrat.

Bil med fyra personer voltade

En bil med fyra personer i körde av vägen och voltade på Bogesundsvägen i Vaxholm vid halv 10-tiden igår kväll. Både ambulans, ambulanshelikopter och räddningstjänst ryckte ut till olycksplatsen.

Det visade sig dock att personerna i bilen haft tur. Bara en av dem behövde föras till sjukhus med ambulans. Denne hade ryggsmärtor, men var vaken och talbar.

Det var mycket halt på vägen vid olyckstillfället.

Chans till sol under dagen

Dagen har börjat med dis och dimma men framåt lunch spricker molntäcket upp och det blir halvklart med chans till sol. I kväll blir det återigen disigt. Temperaturen mellan -1 och 2 plusgrader.