ANNONS

Första domen med nya samtyckeslagen har fallit

Nu har den första domen med stöd av den så kallade samtyckeslagen fallit.
Nu har den första domen med stöd av den så kallade samtyckeslagen fallit.
34-åring döms för oaktsam våldtäkt. Magisk frispark frälste AIK i guldstriden. Nu julpyntas City med en miljon juleljus. Blågrönt styre klubbat i Solna.
Här är natten och morgonens nyheter från Stockholm.
ANNONS

34-åring döms för oaktsam våldtäkt

Nu har den första domen med stöd av den så kallade samtyckeslagen fallit. En 34-årig man frias från våldtäkt men döms till ett års fängelse för den nya brottsrubriceringen oaktsam våldtäkt, skriver Dagens Juridik.

Händelsen utspelade sig i mannens lägenhet på Kungsholmen i Stockholm i september. Där ska han ha haft samlag med en kvinna, men enligt kvinnan har hon inte visat samtycke till detta. Hon gjorde motstånd, något mannen uppfattat som ”en utmaning”. När han tog stryptag på henne slutade hon göra motstånd, vilket fick 34-åringen att avbryta samlaget.

Enligt den nya lagen har man en skyldighet att ta reda på om den andra personen vill delta. 34-åringen frias från våldtäkt, men Stockholms tingsrätt anser att han varit ”grovt oaktsam”. Mannen döms därför till ett års fängelse för oaktsam våldtäkt.

Magisk frispark frälste AIK

AIK var illa ute hemma mot Malmö FF i går kväll. De regerande mästarna tog ledningen i slutet av den första halvleken genom Anders Christiansen – ett resultat som såg ut att stå sig matchen ut. Men Sebastian Larsson ville annorlunda. I den 96:e matchminuten skruvade landslagsspelaren in kvitteringen med en magiskt slagen – men hårt dömd – frispark.

AIK räddade därmed en poäng och har fyra poäng ned till tabelltvåan IFK Norrköping med tre omgångar kvar av serien. Efterspelet kom dock att handla om Sebastian Larssons målfirande framför Malmös bänk och det bråk som följde.

På Instagram ber Sebastian Larsson om ursäkt. ”Ibland tar känslorna över, mitt firande efter målet är jag inte stolt över och vill be om ursäkt till dom som tog illa vid sig”, skriver han.

ANNONS

Staden julpyntar med en miljon juleljus

Nu tändas snart tusen – nej, en miljon – juleljus. Det är staden som redan nu har börjat sätta upp årets julbelysning. Totalt handlar det om drygt en miljon led-lampor som ska lysa upp cirka 40 gator och torg. Men vissa stadsdelar, som Kungsholmen och Södermalm, blir utan. Anledningen är brist på pengar.

Ljusen tänds först den 24 november, vid invigningen av Kungsträdgården.

Nytt styre klubbat i Solna

Solnas nya blågröna styre röstades igenom av kommunfullmäktige under gårdagen. Som Mitt i Solna tidigare rapporterat samlar de fyra allianspartierna och Miljöpartiet egen majoritet med 35 av 61 mandat.

– Det betyder att det finns en stabil majoritet de fyra närmsta åren och att Solna inte längre kommer styras i minoritet, säger kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M), till SR Stockholm.

Trafik

Trafiken flyter på normalt under morgontimmarna. Även kollektivtrafiken går enligt tidtabell.

Väder

Stockholmarna vaknar upp till en mild höstdag med temperaturer på uppåt elva grader. Men glöm inte paraplyet – enligt SMHI väntas regn under större delen av en annars mulen dag.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.