Hesa Fredrik oroade stockholmarna

Hesa Fredrik.
Hesa Fredrik.
Myndigheter möter hård kritik efter att larm om viktigt meddelande för allmänheten utlöstes av misstag, efter åtta års arbete är Citybanan igång, Mitt i söker Tenstakvinnan från 50 år gamla bilden och här är sex tips på Stockholmsläsning för semestern.
Det är några av Morgonkollens rubriker.

Falsk Fredrik oroade Stockholmarna

Vid 22-tiden på söndagskvällen hördes ”Hesa Fredrik” över Stockholms län, larmet som varsalar om ett viktigt medelande för allmänheten. Men det var ett falskt larm och under flera minuter var både polisens Myndigheten för beredskap och polisens hemsida nere. Hundratal människor skrämdes upp och polisen blev nerringda.

Anledning var ett felaktigt test av SOS-Alarm som fick larmet att gå igång.

Iréne Svenonius är ansvarigt landstingsråd för krisberedskap. Flera timmar efter larmet hade hon inte fått någon information från vare sig SOS alarm eller någon annan myndighet skriver DN.

Nu riktar hon kritik mot flera myndigheter och vill se en utredning ledd av regeringskansliet.

– Jag är förbryllad över att den formella ”faran över”-signalen inte ljudit över Stockholm, säger hon till DN. Det ska den göra enligt regelverket.

Citybanan är igång

Idag är första dagen sen 1871 som Stockholm får nya järnvägsspår. Klockan 05.04 togs Citybanan i bruk men redan igår invigdes den.

– Det här är viktigt för Sverige, sa statsminister Stefan Löfven (S) från scenen.

Det har tagit över åtta år att färdigställa bygget som kostat 17 miljarder. Citybanan har krävt sex arbetares liv under bygget, rapporterar Svt och Ekot.

Vem var kvinnan på bilden?

Hon vräktes för att göra plats åt miljonprogrammet. Men vem var hon? Hundratals läsare följer jakten och flera har engagerat sig för att få reda på vem kvinnan i köket på den svartvita bilden från 1966 egentligen är.

 

Följ med Mitt i ner i Stadmuseets arkiv och läs om de senaste spåren i sökandet.

Fyra gånger fler inbrott än i fjol

En inbrottsvåg har dragit fram i Hägersten/Liljeholmen och i Skärholmen i sommar. Totalt har det skett 22 inbrott i radhus eller villor under juni vilket är fyra gånger fler än i fjol då det var fem inbrott samma månad. Värst drabbat är Sätra och Mälarhöjden.

Tolv färska Stockholmsskildringar

För dig som vill dyka ner i litteraturens värld men inte irra för långt bort i fantasin kommer här några tips på semesterläsning som stannar hemma i Stockholm. Det världsberömda helikopterrånet i Västberga, en guide för att plocka middagen i naturen och romanser i skärgården.

Och för dig som vill ha semesterläsning som utspelar sig i Harry Martinssons hemvist har vi fyra boktips som utspelar sig i Sollentuna.

En solig dag framför oss

Vädret lovar sol hela dagen med temperaturer mellan 20 och 25 grader. Tidvis täta slöjmoln och till natten väntas regn.