Gustav Fridolin: Skolhot ska lagföras

Höga smällar efter bankomatsprängning norr om Stockholm, fler stenlejon till Drottninggatan och utbildningsministern uttalar sig om de senaste skolhoten. Här är nattens och morgonens händelser.

Försökte spränga bankomat

Polisen larmades till Sigma centrum i Upplands Väsby vid klockan 01.32 under natten mot fredagen efter att vittnen hört kraftiga smällar. Enligt polisen har någon försökt spränga en bankomat vid köpcentret.

Gärningsmännen ska sedan ha flytt i en bil.

Man hotade förbipasserande i Kungsträdgården

Vid klockan 19.35 på torsdagskvällen larmades polisen till Kungsträdgården efter att en man setts hota förbipasserande med ett vapenliknande föremål. Enligt polisen ska mannen ha viftat med vad som såg ut som en stor pistol.

Mannen har gripits misstänkt för olaga hot. Inget vapen har hittats.

30 nya stenlejon efter terrordådet

Efter terrordådet på Drottninggatan lovade Stockholms stad att fler hinder skulle placeras ut på Drottninggatan. Men insatsen har dröjt. Den senaste veckan  har ett dussintal stenhinder placerats ut på Drottninggatan. Dessutom ska 30 nya stenlejon levereras vid årsskiftet, rapporterar Sveriges Radio.

Utbildningsministern vill stoppa skolhot

Minst fyra mer eller mindre oseriösa hot riktade mot skolor i Storstockholm har skett via Snapchat och Instagram i september. Polispatruller har ryckt ut. Skolor rustat för krishantering, oroliga föräldrar rusat hem från jobbet.

Nu kommenterar utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) läget.

– Det måste vara så att den som begår brottet blir utredd och kan lagföras, säger han till Mitt i.

Kallade somalier för en ”cancersvulst”

Jonas Serneholt, politisk sekreterare för Miljöpartiet i Järfälla,  döms till 16 000 kronor i böter, efter att han i juli kallat somalier ”en cancersvulst” i en kommentar på Facebook. Serneholt har, sedan inlägget uppmärksammades, avsagt sig sina uppdrag i partiet.

Abbe lagar mat till utsatta gatubarn

I ett minimalt kök på Albyberget lagar Abbe mat till hemlösa. Och i ett stort förråd på Eriksberg har han samlat kläder som ska värma fattiga på vintern.

– Jag har litet kök, men stort hjärta, säger Abbe som själv levt på gatan i Spanien.

Han och 16 andra Botkyrkabors kamp finns nu porträtterad i en ny bok.

Sonens grav utsattes för stöld

I våras gick Upplands-Väsbybon Viktoria Andersson artonåriga son Tom bort efter en blodförgiftning. Hon besöker graven morgon och kväll men i onsdags fick hon en obehaglig överraskning, någon hade stulit hälsningar och prydnader från graven.

–  Som att jag inte har det tillräckligt jobbigt händer det här. Jag förstår inte hur någon kan utsätta en annan människa för det här, säger Viktoria Andersson.

Molnigt – men inget regn

Det blir mellan 10-12 grader i Stockholm i dag. Solen gömmer sig bakom grå moln, men kan kika fram då och då. Något regn verkar det inte bli under fredagen, däremot imorgon. Då väntas regn mellan klockan 12 på dagen och klockan 21.00 på kvällen.