Geten Getrud försvann – nu åtalas ungt par

Åtal väckt i det uppmärksammade fallet kring geten Getrud.
Åtal väckt i det uppmärksammade fallet kring geten Getrud.
Par åtalas för uppmärksammade fallet med geten Getrud, AIK utslaget ur Europa League, orgelreparatör hittade skelett och här kan du följa Prideparaden. Det är några av rubrikerna i fredagens morgonkoll.

Geten Getruds stals – nu åtals ungt par

Minns ni killingen Getrud som hittades i en varm skåpbil vid Skanstullsbron i slutet av maj? Hon visade sig vara stulen från en gård i Skåne, och nu har en 19-årig kvinna och en 22-årig man åtalats misstänkta för häleri och djurplågeri, rapporterar Aftonbladet.

22-åringen erkänner djurplågeri, men nekar till häleri. Han menar att de köpt geten på en bensinstation i Skåne, men sedan slarvat bort kvittot. Tanken var att ha geten som husdjur.

19-åringen hävdar att de rör sig om ett missförstånd och att geten köpts av 22-åringen som en överraskning till henne.


AIK utslaget ut Europa League

AIK såg ut att gå mot straffläggning i returmötet i Europa League mot portugisiska Braga. Men med bara sekunder kvar av förlängningen satte Bragas Raul Silva avgörande 2-1. Att AIK hade med sig 1-1 från hemmamötet räckte därmed inte, och AIK är nu utslaget.

– Det är en oerhörd besvikelse att vi förlorar på det sättet vi gör. Det är det mest bisarra slutet jag har varit med om i en fotbollsmatch, säger AIK:s målvakt Oscar Linnér i en intervju på klubbens hemsida, som i samma intervju tog på sig målvaktstavlan som ledde till 1-1.

AIK inledde dock målskyttet i matchen genom Chinedu Obasi som gav Solnalaget ledningen i den 13 minuten, en ledning som stod sig fram till den 74:e minuten.


Boende utelåsta när portar gick i baklås

Många av Väsbyhems fastigheter gick i baklås under torsdagen på grund av ett okänt fel i det elektroniska låssytemet. All personal fick gå ut och låsa upp portarna under eftermiddagen.

– Det var en tant som försökte komma in i 45 minuter. Folk utanför fick stötta henne, säger Kadde Lito.

Väsbyhem har totalt 4500 lägenheter men inte alla drabbades, en del områden har andra låssystem. Hur många som drabbats kan bolaget inte svara på, och när Mitt i pratar med ansvarig på bolaget på fredagsmorgonen vet man fortfarande inte vad problemet beror på.


Hittade skelett och avföring vid renovering

På Vällingedagen i Salem återinvigs på söndag kapellets antika orgel som blivit renoverad. Orgeln mådde inte särskilt bra. Orgelbyggaren Jan Börjeson har aldrig varit med om ett liknande uppdrag. Under huven på orgeln från 1781 hittade han både fågelbajs, fågel och fladdermus.

– Det här är första gången jag tar bort fågelbajs med spackelspade, säger rutinerade orgelbyggaren Jan Börjeson och skrattar.


Danderydselever ombord när Tre kronor vann

När briggen Tre Kronor vann andra etappen av The Tall Ships Races var 15 elever från Marina läroverket ombord.

– Vi gör vår praktik på briggen vilket är hur coolt som helst, säger Debbie Ericsson som ska börja i 3:an i höst.


Här kan du följa Prideparaden

Och i morgon lördag når Pridefestivalen sin kulmen med paraden genom staden.

Precis dom förra året startar prideparaden från Kungsholmstorg och går via Norr Mälarstrand och Hantverkargatan vidare över Stadshusbron till Tegelbacken. Där tar tåget en tur kring Rödbodtorget innan man tar sig vidare längs Vasagatan fram till Kungsgatan, som följs hela vägen fram till Stureplan. Därifrån tar ekipagen Sturegatan förbi Humlegården och korsar Valhallavägen vidare till slutdestinationen Östermalms IP via Lidingövägen.

Hela paradvägen stängs av för biltrafik mellan klockan 13 och 18, men trafiken kan börja släppas på allt eftersom paraden passerar. Även Rålambshovsleden kommer att stängas av från Gjörwellsgatan redan från klockan åtta på morgonen för att kunna förbereda inför paraden. På de gator där separat cykelbana finns, till exempel Norr Mälarstrand, kommer man dock ändå att kunna cykla.


Gratistips för konstsugna

Eller kan kanske en konstrunda locka i helgen? Vi bad konstappen Artworks ge några tips på vad några av Stockholms kulturinstitutioner bjuder på innan hösten rullar in på allvar.

Samtliga event är gratis och behöver inte bokas på förhand.


Förläng semestern – campa på hemmaplan

Eller vill du bara lämna stan för helgen, och är kanske lite sugen på campingliv? Inga problem – här är Stockholms tio bästa campingplatser inom en timme med bil från City.


Solig helg men risk för skurar

Efter nattens regn väntar i dag uppehåll under dagen och solen tittar också fram på sina håll. Framåt kvällen kan det komma en eller annan skur. Temperaturen väntas ligger runt 20 grader.

Liknande väder väntas både i morgon och på söndag, enligt en prognos från SMHI.