Hemlig rutt för lördagens klimatmarsch

Så här såg det ut i november 2015 när klimatmarschen hade premiär i Stockholm.
Så här såg det ut i november 2015 när klimatmarschen hade premiär i Stockholm.
Tusentals deltagare väntas till lördagens manifestation för ett hållbart klimat. Död man låg på bänk på Skogskyrkogården. Väpnat rån i Sätra. Krogvakter pistolhotades.

Tusentals för hållbart klimat och mot Trump

Det kan bli trångt i Stockholms city i eftermiddag när tusentals deltagare väntas sluta upp i manifestation för ett hållbart klimat och mot Donald Trumps klimatpolitik.

– Det passar bra idag eftersom Trump varit USA:s president i 100 dagar, säger Jonas Bane från arrangören Nätverket Klimatsverige.

Programmet inleds klockan 14.30 vid Norra Latin där artister som Malena Ernman och Magnus Carlson uppträder. Därefter inleds en klimatmarsch som beräknas vara framme vid Norrmalmstorg 16.30-17.

– Polisen vill hålla rutten hemlig för att få flexibilitet med tanke på trafikläget. Så vägen kan ändras under tiden.

 

Ordningsvakter pistolhotade

Ordningsvakter vid en krog på Götgatan hotades med ett pistolliknande föremål vid 02-tiden natten till lördagen.

– Hotet kom från personer som blivit nekade att komma in, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen. Inget aktivt våld förekom.

På lördagsförmiddagen var ingen gripen för händelsen som rubriceras som hot mot tjänsteman.

 

Inget mord på kyrkogården

Entréerna till Skogskyrkogården var fortfarande stängda på lördagsförmiddagen. De öppnas när polisens tekniker är klara med undersökningen.

Tidigare på morgonen hade en förbipasserande funnit en död man på en bänk. Polisen misstänkte till en början att det kunde handla om mord, men den första bedömningenen ändras med stor sannolikhet. Enligt uppgift kommer brottsmisstanken att avskrivas.

Uppdatering kl 10:54
Huvudentrén mot Sockenvägen är avstängd tills vidare. Övriga ingångar till Skogskyrkogården har öppnats.

Uppdatering 13:25
Alla avspärrningar är hävda. Ingen misstanke om brott efter platsundersökningen. Anhöriga är inte underrättade.

 

Rånarna ännu på fri fot

Ännu är ingen gripen för fredagskvällens rån mot ett växlingskontor i Sätra centrum.

Tre maskerade män trängde sig in och vapenhotade personalen. De försvann med en okänd summa kontanter. Vid rånet skadades en person och fördes till sjukhus. Senare påträffades en brinnande bil på en gångväg. Polisen utgår från att det är flyktbilen.

Klockan 21.34 på fredagskvällen avslutades den tekniska undersökningen på brottsplatsen. Nu ska bland annat eventuella filmer från övervakningskameror granskas.

 

Mulnande i öster

Enligt SMHIS:s prognos kommer vädret i länet under lördagen vara halvklart men i öster mulnande under dagen och möjligen kommer det lite regn i kustbandet, temperatur 5-10 grader. I natt minskad molnighet och till morgonen mest klart, omkring noll. Nordost eller nordlig vind som ökar, i kustbandet frisk. I natt nordvästlig vind.

Soluppgången var klockan 04.54 vilket är 19 minuter tidigare än för en vecka sedan. Klockan 20.37 går solen ner, och det är 17 minuter senare än för en vecka sedan.