Fler hör av sig till länets kvinnojourer – hundratals nekas hjälp

Högt tryck på kvinnojourerna gör att hundratals nekas hjälp, sommarvädret tillbaka på besök och lugnt trafikläge i länet. Här är nattens och morgonens Stockholmsnyheter.

morgonkollen balk morgonens stockholmsnyhet

Hundratals nekas hjälp på kvinnojourer

Trycket är högt på kvinnojourerna i Stockholms län och allt fler söker hjälp. Det rapporterar P4 Stockholm som har skickat ut en enkät till 45 kvinno- och tjejjourer i länet. 12 av 19 kvinnojourer ser ett ökat tryck på verksamheten och i Täby/Danderyd har samtalen fördubblats mellan 2017 och 2018.

– Varje år tvingas vi neka flera hundra stödsökande hjälp på grund av det höga trycket, säger Linn Fröjdendahl som är samordningsansvarig på Stockholms tjejjour, till P4 Stockholm.

I hela landet har antalet som söker hjälp hos kvinnojourer ökat med 25 procent på fem år, enligt Unizon som samlar omkring 140 kvinno- och tjejjourer i Sverige. Att fler och fler söker hjälp kan bero på att ämnet i dag är mindre tabubelagt, att fler nås av informationskampanjer och att ämnet rapporteras om i medier.

morgonkollen balk läget i stockholmstrafiken

Lugn trafikmorgon i länet

Trafiken flyter på som vanligt under morgonen och inga större störningar är inrapporterade från vägtrafiken.

För t-baneresenärer som åker sällan påminner vi om att Gröna linjen mellan Slussen och T-centralen är avstängd fram tills den 12 augusti. Resenärer hänvisas istället till Röda linjen.

morgonkollen balk dagens stockholmsväder

Värmen är tillbaka

Torsdagen bjuder på sommarväder med temperaturer upp till 24 grader. Dagen inleds med växlande molnighet som senare under kvällen spricker upp till sol. Det fina vädret ser också ut att hålla i sig – åtminstone tills i morgon.