ANNONS

Marwin är svensk minnesmästare

Marwin Wallonius från Gubbängen kommer ihåg en hel kortlek. FOTO: Privat
Marwin Wallonius från Gubbängen kommer ihåg en hel kortlek. FOTO: Privat
Nytt förslag - 22 nya t-banestationer. Rånare tvingade in man i en bil. Och den svenska minnesmästaren kommer från Gubbängen och kommer ihåg en hel kortlek.
Här är några av nattens och morgonens nyheter.
ANNONS

Stockholmare är svensk minnesmästare

Marwin Wallonius från Gubbängen i Stockholm, är svensk mästare i minne för tredje året i rad, när tävlingarna i att komma ihåg kopiöst mycket information hölls i Göteborg under helgen.

Mästerskapet var uppspaltat i tio grenar. Man ska minnas siffror, ansikten och namn, historiska datum och listor av ord.

”Alla vi i topp tre kommer ihåg en kortlek, men olika snabbt”

Marwin Wallonius, läser till läkare. Hans starkaste gren är binära tal. Den sista och avgörande grenen var att memorera alla korten i en kortlek i rätt ordning.

– Alla vi i topp tre kommer ihåg en kortlek, men olika snabbt, förklarar han, för TT.

Nytt förslag – 22 nya tunnelbanestationer

I en ny plan förslår Stockholms Handelskammare att tunnelbanan byggs ut med 22 nya stationer och fler tvärförbindelser, det skriver Dagens Nyheter.

Det är Handelskammaren som tillsammans med konsultföretaget Tyréns föreslår en förlängning av tunnelbanan till Gustavsberg, Huddinge och Arninge.

–  Hela vårt system går in mot centrum, in mot mitten. Det finns bara fyra bytespunkter – T-Centralen, Fridhemsplan, Slussen och Gamla stan. Andra storstäder har valt smartare lösningar, även städer med ett mindre tunnelbanesystem, som Oslo och Köpenhamn, har byggt en ringlinje, säger Daniella Waldfogel.

Förutom de 22 nya stationer, 13 nya bytespunkter så innehåller planen också möjligheter att bygga drygt 200.000 nya bostäder utöver de 250.000 som redan ligger i kommunernas långsiktiga planer.

ANNONS

Rånare tvingade in man i en bil

Tre personer ska natten till måndagen ha tvingat i en man i 40-årsåldern i en bil. Rånarna ska sedan ha kört mannen till en bankomat och tvingat honom att ta ut pengar.

Männen ska därefter ha släppt av mannen försvunnit. Mannen, ska enligt polisen, ha fått ett knytnävsslag i ansiktet.

Händelsen inträffade vid 02.30-tiden i Domarebacken i Botkyrka.

– I första hand rubriceras det som ett rån men det kan möjligtvis också komma att rubriceras som olaga frihetsberövade, säger Sven Erik Olsson, presstalesperson för polisen i Stockholm.

Rånare tvingade in man i en bil

6000 tusen löpare trotsade regnet

Det blev dubbel Etiopisk seger när Hässelbyloppet avgjordes på söndagen.
Nära 6 000 löpare trotsade höstrusket och sprang den en mil långa sträckan.

Först över mållinjen var Tigabu Gebremaryam från Etiopien. Han vann på tiden 29.28  och var endast sju sekunder från att slå Mustafa Mohameds sju år gamla banrekord.

Bland damerna blev det också en etiopisk seger. Kalkidan Addise var snabbat i damklassen och sprang loppet på tiden 34.28.

Effektivare stöd för nyanlända

Haninge, Tyresö och Nynäshamn kommer tillsammans att få 46 miljoner kronor från Europeiska socialfonden för att öppna etableringscentrum för nyanlända. Syftet är att nyanlända snabbare ska få arbete och börja studera samt få kontakt med svenskar. Det är arbetsförmedlingen som får huvudansvar för etableringskontoren, men de nyanlända ska vid samma besök få träffa representanter för vården, kommunenes företagare och föreningslivet.

– Det blir en väg in vilket medför att arbetet effektiviseras, handläggningstiden minskar från fyra veckor till fyra timmar samt att varje person får ett bättra mottagande än idag, säger kommunstyrelsens ordförande i Tyresö, Fredrik Saweståhl (M), i ett pressmeddelande.

Tanken är att metoden ska sprida sig till landets övriga kommuner.

Regnet fortsätter att falla

Dagen bjuder, precis som helgen har gjort, på till största del regn och temperaturer på mellan åtta och tio grader.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.