Stor risk för ny råttinvasion

Råtta vid Liljeholmen. Råtta, råttor, gnagare
Det är redan gått om råttor i innerstan. Snart kan de bli ännu fler.
Risk för råttinvasion då dispensen för supergift går ut, byt en bok i dag, alla Stockholmslagen vann i allsvenskan, och trendbrott på bostadsmarknaden. Här är nattens och morgonens nyheter i Stockholm.

Supergiftet stoppas – risk för ny råttinvasion

Råttorna ökade explosionsartat i Stockholm – men stoppades av supergiftet som staden fick använda på undantagstillstånd. Nu går dispensen ut och risken är att det blir en ny råttepidemi.

– Jag tycker att det kryllar med råttor över hela söder, säger Jenny Alesund, från Hornstull.

Skottlossning i Rinkeby i natt

Strax efter midnatt fick polisen larm om skottlossning i nordvästra Rinkeby. Enligt vittnesuppgifter ska det ha varit ”tjafs” mellan två rivaliserande gäng, men ingen fanns kvar när polispatrullen kom dit.

– Vi hittade en tomhylsa, men ingen gärningsman och ingen skadad, säger Kjell Lindgren på polisens ledningscentral.

Byt en bok på Stora Bokbytardagen i dag

I dag är det Stora Bokbytardagen. Ta med dig en bok hemifrån och byt med någon annan var som helst – på jobbet, bussen, fiket – eller på någon av över 20 arrangerade bokbytarstationer på bibliotek, kulturhus och kaféer runt om i länet.

– Välj en bok som du tycker förtjänar en andra läsning så blir det som en vänskapshandling, uppmanar Kerstin Gerén på biblioteket i Jakobsberg.

Vet du vem som räddade livet på Rolf?

Rolf Bäckström, 68, var ute och tränade inför sitt 20:e maratonlopp när han drabbades av ett plötsligt hjärtstopp och kollapsade. Men han överlevde tack vare en okänd person som höll igång hans hjärta i tio minuter tills ambulansen kom.

– Vem var det som hade viljan, modet och kunskapen att kliva fram? undrar Rolf som vill tacka sin räddare.

Vet du mer? Tipsa redaktionen på johan.sjolund@mitti.se

Trendbrott på bostadsmarknaden

Prisutvecklingen på bostadsrätter i centrala Stockholm har stannat av. Det visar Svensk Mäklarstatistiks senaste rapport. Enligt Valueguard backar till och med priserna något.

– Men då måste vi tänka på att vi kommer från en period med snabbt stigande priser, säger Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik till SVT Nyheter Stockholm.

Team för våldsutsatta slutar i protest

Enskede-Årsta-Vantör har störst problem med våld i nära relationer. Nu har samtliga fem medarbetare i stadsdelens relationsvåldsteam sagt upp sig i protest. Det är det tredje teamet på tre år som slutar.

– Vår kompetens och våra bedömningar blir ifrågasatta av ledningen. Vi kan helt enkelt inte göra vårt jobb. Det handlar om kvinnors liv, säger medarbetarna.

Full pott för stans fotbollslag

Den åttonde omgången i herrallsvenskan avslutades på måndagskvällen då Djurgården slog IFK Göteborg med 1–0 hemma på Tele2 Arena. Det innebär nio poäng av nio möjliga för Stockholm i omgången då AIK redan hade vunnit över Örebro (1–0) och Hammarby över Halmstad (2–1). Lika bra gick det för Stockholmslagen i damallsvenskans femte omgång. Djurgården besegrade jumbon Kristianstad med 2–1 medan Hammarby svarade för en superskräll och vann över stjärnspäckade FC Rosengård med 1–0 hemma på Zinkensdamms IP.

Växlande molnighet – mulnande i kväll

Efter en klar och solig morgon blir det växlande molnighet och 12–17 grader i Stockholm under dagen. I kväll kommer ett mulnande väder in från väster, följt av regn.