ANNONS

Nackabranden under kontroll – men inte släckt

Branden i Nacka vattenbombades av italienskt brandflyg.
Branden i Nacka vattenbombades av italienskt brandflyg.
Branden i Nacka vattenbombades på fredagskvällen - men eftersläckningsarbetet beräknas pågå hela helgen. Jimmie Åkessons (SD) tal på Järvaveckan väckte ilska bland Järvabor.
Här är nattens och morgonens händelser.
ANNONS

En stor mark- och skogsbrand utbröt vid Svindersvik i Nacka vid 16-tiden på fredagseftermiddagen. Brandområdet är 90 000 kvadratmeter stort.

På fredagskvällen vattenbombades branden med hjälp av italienskt brandflyg. Branden var under kontroll vid midnatt, men eftersläckningsarbetet kommer att pågå hela helgen.

– Det går sakta framåt.  Nu har vi slutat vattenbomba, nu är det eftersläckningsskedet och det är nog så jobbigt för oss. Det är oländig terräng och ett stort område, så det kommer att ta tid. Vi räknar med minst ett par dygn framför oss, säger Lars-Åke Stevelind, vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Ett 30-tal personer arbetar på lördagsmorgonen med släckningsarbetet, men brandförsvaret försöker  dubbla antalet.

– På vissa håll kan det slå upp lågor, men det handlar mest om glöd i markytan, säger Lars-Åke Stevelind.

Järvabor upprörda över Åkessons tal

På fredagskvällen talade Jimmie Åkesson (SD) på Järvaveckan. Han talade bland annat om att han vill se slöjförbud i förskolan och att svenska ska vara det enda tillåtna språket på förskolor. Talet upprörde flera Järvabor, som Mitt i pratade med.

Ikväll är det Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt som talar på Järvaveckan.

ANNONS

Stopp i pendeltågtrafiken

Det är stopp i tågtrafiken mellan Skogås och Handen på grund av ett elfel. Istället är det ersättningsbussar på sträckan.Tågen går i 30-minuters-trafik mellan Handen och Nynäshamn och omvänt. Detta beräknas pågå till måndag 18 juni.

Sol och moln

Det ser ut at bli behagligt försommarväder på lördagen. Det blir en övervägande solig dag, men med höga molnslöjor, enligt SMHI:s prognos. Temperaturen ligger på 18-23 grader. Det är fortfarande mycket torrt och SMHI har utfärdat en varning för risk för skogsbrand.