ANNONS

Östersjön kan bli frisk med kalk

Stockholm vy
Nytt metod att göra Östersjöns bottnar friska ska testas.
Landstingshuset kommer att stängas av under nazistdemonstration på lördag.
Forskare från Stockholms universitet har testat en ny metod för att få bukt med algblommning.
Och så väntar en mulen en varm dag här i huvudstaden.
ANNONS

 Landstingshuset stängs under nazistdemonstration

Flera partier har överklagat Nordiska motståndsrörelsens planerade demonstation i Stockholm på lördag. På grund av säkerhetsläget har polisen nu beslutat att spärra av landstingsparken under demonstationen rapporterar flera medier, bland andra P4 Stockholm.

Under demonstationen kommer ingen att komma in eller ut i landstingshuset.

– Jag tycker det är en skandal, det påverkar ju vårt demokratiska arbete om vi inte kommer in i landstingshuset. Vi vill att polisen omprövar beslutet att ge nazisterna tillstånd att demonstrera, säger landstingsrådet Anna Starbrink (L) till P4.

Kommuner stöttar fattiga barn olika

Nu i veckan har många stockholmsbarn börjat skolan. Men förutsättningarna för barn som växer upp i fattiga familjer skiljer sig åt mycket beroende på vilken kommun man bor i. Detta visar en rapport från organisationen Majblomman som P4 Radio Stockholm berättar om nu på morgonen.

Till exempel är kulturskolan avgiftsfri i vissa kommuner medan den kostar i andra. I vissa kommuner får barn åka gratis med kollektivtrafiken men inte i andra. Tillgång till surfplattor i skolan är också en sak som inte alla stockholmskommuner tillhandahåller.

Majblomman presenterar sin rapport under dagen.

ANNONS

Kalk kan rädda Östersjön

En ny metod att hindra algblomning i Östersjön ska testas nästa år. Forskare vid vid Stockholms universitet har gjort labbtester som visar att det är möjligt att hejda övergödningen genom att tillsätta kalk på bottnarna.

I laboratoriet fungerar det väl, säger Sven Blomqvist, docent i systemekologi vid Stockholms universitet till Ekot som berättar om testet.

– Vi förundrades vilken effektivitet det kunde bli, säger han.

Östersjöns övergödning beror till stor del döda syrefattiga bottnar där fosfor frigörs och bidrar till algblommning. Genom att tillsätta märgel, en restprodukt från kalkbrytning kan fosforn bindas havsbottnen får chans till nytt liv.

Resultatlöst sökande efter våldsverkare i Hässelby

I går kväll vid 18-tiden misshandlades en person i en butik i Hässelby strand. Personen fördes till sjukhus med ambulans. Polisens sökande efter de två gärningsmännen blev dock resultatlöst.

Trafiken

 Ett antal minde hinder i vägtrafiken har rapporterats under morgonen.

Cirka 6.45 rapporterades om ett signalfel i spårtrafiken mellan Spånga och Sundbyberg. Detta kan påverka tågtrafiken.

Vädret

Morgonen och förmiddagen bjuder på upp till 23 grader och någon solglimt. Framåt eftermiddagen mulnar det, men temperaturen håller sig runt 23,24 grader. Detta spår SMHI.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.