Pedofilmisstänkt tränare kom undan

morgonkollen
Sopgubbar hotar med sopkaos, Miljöpartiets dag i politikerveckan i Järva och de särskilt utsatta områdena i Stockholm har blivit fler. Det är några av rubrikerna i dagens Morgonkoll.

Pedofilmisstänkt kom undan – brotten preskriberas

I mars åtalades läraren och tränaren, en man i 50-årsåldern från Södertörn, misstänkt för att sexuellt utnyttjat en flicka under flera år. För några veckor sedan skulle rättegången vid Södertörns tingsrätt ha börjat, men mannen dök inte upp och har hållit sig undan sedan dess. För att brotten inte skulle hinna preskriberas, behövde polisen hitta mannen innan midnatt, vilket alltså inte har skett.

– Man arbetade in i det sista för att hitta honom, men det är som det är, nu är det preskriberat, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.


Stockholm har fått fler utsatt områden

Polisens underrättelseavdelning klassar nu sex områden som särskilt utsatta i Stockholmsregionen. Det är två fler är för två år sedan. Det visar hemligstämplade dokument som Dagens Nyheter har tagit del av.

Nya på listan är Alby och Fittja i Botkyrka. De områden som sedan tidigare finns på listan är Hallunda/Norsborg, Husby, Rinkeby/Tensta och Ronna/Geneta/Lina i Södertälje.

Det är parametrar så som narkotikahandel, gängkriminalitet, upplevd otrygghet bland de boende i området och religiös extremism som polisen har tittat på.

Totalt har antalet särskilt utsatta området i landet ökat från 15 till 23 stycken sedan 2015.


Sopgubbar hotar med sopkaos

Sopåkarna vill inte gå med på arbetsgivarens nya avtal som ska börja gälla den 1 oktober, och hotar nu med sopkaos i höst.
– Det skulle kunna utmynna i att sophämtningen stannar i hela Stockholm, säger Jan Spanedal som är fackklubbsordförande för Transport på Renonorden.


Två skadade i skottlossning – en anhållen

Två unga män under 18 år blev skjutna i Upplands-Bro strax före 22.30 på söndagskvällen.

De båda männen fördes till sjukhus.

– De ska ha fått skador i benen och i överkroppen, men var talbara när de fördes till sjukhus, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

En person, även han under 18 år, anhölls av jouråklagare vid 04.45 i morse misstänkt för mordförsök.

Skottlossningen skedde på torget i Kungsängens centrum, och polisen arbetar nu med att få fram fler uppgifter.

– Nu på morgonsidan kommer polis att finnas på plats i Kungsängens centrum och då kan den som har tips eller har sett något lämna uppgifter, säger Kjell Lindgren.


Miljöpartiets tur i politikerveckan

I dag har har turen kommit till Miljöpartiet i politikerveckan i Järva, och språkröret och utbildningsminister Gustav Fridolin håller tal klockan 18.20.

Men redan klockan 14 drar det i gång med debatter och temat för dagen är utbildning och skolor i utsatta områden.

Mitt i är på plats under veckan, så fortsätt följ bevakningen på mitti.se.


Polisen varnar för ”dövstumma” bedragare

De påstår sig vara dövstumma – och bedrar folk på tusentals kronor. Under söndagen ryckte polisen ut på ett ”dövstumsbedrägeri” i Jakobsbergs centrum, men utan att kunna gripa någon. Tidigare på morgonen ska samma typ av bedrägerier ha skett på Bromma Blocks.


Solchanser mitt på dagen

Regnvädret väntas hålla i fram till lunchtid. Där efter finns det chans att solen tittar fram och temperaturen letar sig upp till 18 grader, enligt SMHI.