Psykvården är mycket sämre i fattiga förorter

Psykisk ohälsa
En ny undersökning visar att psykvården missar barn i fattiga förorter i länet. Det finns inte färre mottagningar i socioekonomiskt svaga områden, men ungdomarna hittar inte dit.

Fler barn får hjälp mot psykisk ohälsa i välbärgade områden, rapporterar DN.  

En undersökning som har gjorts av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin visar att ju högre andel arbetslösa, utrikesfödda och andel familjer med låg köpkraft som finns i ett område, desto lägre andel barn och unga har kontakt med första linjens verksamhet. På Lidingö har drygt 4 procent av 0–18-åringar gjort minst ett besök inom första linjen medan det var mindre än 0,5 procent i Rinkeby-Kista.

Skolåda ska påminna om Förintelsen

Idag är det internationella dagen mot rasism. Organisationen Make equal inviger i samband med detta en skoinstallation på Drottninggatan, skriver SVT. 

Det är hundratals skor huller om buller i en låda som ska påminna oss om Förintelsen. En av dem som kastat sin sko i högen är 93-åriga förintelseöverlevaren Hédi Fried.

Trots hot ges boken om kriminellt nätverk ut

Reportageboken Följ fucking order är skriven av Ann Törnkvist. Boken skildrar Södertäljemaffians uppgång och fall. Boken som redan skulle getts ut för ett år sedan drogs tillbaka på grund av hot från en fängslad gängledare. Med hjälp av ett nytt förlag ges boken nu ut, dock har en del innehåll fått strykas av säkerhetsmässiga skäl, skriver SVT. ‘

Kungen och drottningen bjöd hem 105-åringen Dagny

Solnabon Dagny Carlsson blev inbjuden till Kungliga slottet i Stockholm, rapporterar Aftonbladet.

Det var under tisdagen som Sveriges äldsta bloggare Dagny träffade kungen och drottningen i Prinsessan Sibyllas våning.

– Det var stora gemak, jättefint, med lakejer och vakter lite överallt, säger Dagny.

Risk för halka i trafiken

Det råder vinterväglag i trafiken och risk för fläckvis halt väglag i samband med återfrusna partier.

Tidvis sol under dagen

Solen väntas kika fram i länet under dagen. Temperaturen blir omkring 3-6 grader på dagen och 0-4 minusgrader under natten.