Varmt och soligt när Prideveckan startar

Idag börjar Prideveckan!
Idag börjar Prideveckan!
Solen fortsätter att skina när Prideveckan börjar – vi har pratat med polisen om säkerheten under festivalen. I Sollentuna har ett par samlat ihop gamla skolbänkar att skicka till Liberia. Dessutom: två fina kulturporträtt. Här är morgonens nyheter!

Så arbetar polisen under Pride

Idag startar Stockholm Pride, som når sin kulmen med lördagens parad genom Stockholm. Under veckan pågår mängder av fester, seminarier och utställningar – håll koll på festivalens program för att se vad som händer varje dag. Kring festivalen finns också ett massivt säkerhetspådrag, och Mitt i Stockholm har pratat med polisen om hur de arbetar under festivalen.

–– Vi tar alltid hänsyn till terrorhotet vid alla stora evenemang i Stockholm, det gjorde vi även förra året, då hade vi ett liknande attentat i Nice och även ett i Florida mot just ett hbtq-evenemang i färskt minne, säger Elisabeth Anestad, Stockholmspolisens kommenderingschef för pride.

Sollentunapar skickar bänkar till Liberia

När Sollentunaborna Birgitta och Peter reste till Liberia besökte de skolan där allt saknades. Nu har de hittat gamla bänkar och stolar i Sollentunas skolor och samlat ihop kläder och leksaker. Nästa vecka skeppas containern.

Två somriga kulturporträtt

Mitt i Stockholm har under helgen publicerat två fina porträtt av kulturpersonligheter i Stockholm. Brommas Jacob Mühlrad – den yngste kompositören någonsin att få ett verk uppfört på Kungliga operan och Berwaldhallen, berättar om sitt kommande sommarprat i P1.

– Det kommer att vara otroligt utlämnande, faktiskt. Det är på den nivån att folk i min direkta bekantskapskrets inte känner till allt sen tidigare. Det kommer handla om mig, musik och religiositet. Och min scenskräck, säger Jacob Mühlrad.

Teaterproducenten och veteranen Vicky von der Lancken berättar i Mitt i Östermalm om livet inom nöjesbranschen, och om hur hon en gång felbokade Fred Åkerström och råkade skicka honom till Stockholm en månad för tidigt.

–  Jag skickade upp honom från Kalmar till Dalarna och när han kom fram och sade att han skulle spela möttes han av ett ”Nej, det ska du inte”. Jag tror han blev bjuden på hotellrum och sen fick han dra hem, säger Vicky von der Lancken.

Fortsatt varmt och soligt i stan

Efter ett par timmars moln under morgonkvisten kommer solen fram under lunch och eftermiddag. Temperaturen når upp till 22 grader under eftermiddagen och håller sig kring 20 grader resten av dagen – perfekt läge att börja veckan med ett dopp.