Stinkande olja skapar oro i Hjorthagen

Hjorthagen, gasverksområdet, Norra Djurgårdsstaden
Stinkande olja har hittats under gasklockan som revs tidigare i år.
Gasklocka Hjorthagen
Gasklockan innan den revs.
Stinkande olja med cancerframkallande ämnen oroar människor i Hjorthagen, en hemlös man tvingas bo på Ålandsbåten och sexhandel fortsätter att avslöjas på thaimassagesalonger.

Stinkande olja har hittats under den stora gasklockan i Hjorthagen som revs tidigare i år. Det oroar flera människor som bor i området.

– I synnerhet oss som har små barn, säger Maja Lindqvist till Sveriges Radio P4 Stockholm.

– Det luktar så starkt att vi har svårt att sova på nätterna för att det kliar i halsen. Vi kan inte ha några dörrar eller fönster öppna och vi kan inte vädra ut lukten heller, säger Hjorthagenbon Mikael Tenwall till SR.

Det finns cancerframkallande ämnen i oljan, enligt Christer Edvardsson, enhetschef på miljöförvaltningen.

– I alla de oljorna eller oljeprodukterna finns det olika ämnen: bensen och polyaromatiska kolväten och andra som vi säger är cancerframkallande men fortfarande är det så att det krävs en vis dos för att man ska bli skadad och framför allt en ganska lång exponering, säger han till SR.

I kväll håller ansvariga för projektet ett informationsmöte för människor som bor i området.

Sexhandel på thaimassagesalonger

Polisen fortsätter att avslöja sexhandel på thaimassagesalonger, uppger Dagens Nyheter.

På Roslagsgatan i Vasastan sålde fem massörer sex närmare 3000 gånger på ett år. I Stockholms län finns totalt 329 thaimassagesalonger, enligt Thaimassageguiden. Även i Solna och Hammarby Sjöstad har polisen avslöjat sexhandel i samband med thaimassage.

– Det är mycket vanligt med prostitution på salongerna. Många av tjejerna har ingen fast lön, de får oftast bara behålla en del av de pengar som de kan tjäna på lite mer service än ”bara” massage. Många har skuldsatt sig för resan och kommer hit på tre månaders turistvisum med löfte om att få jobba och tjäna pengar. Och så hamnar de i ett träsk, säger Arbetsmiljöverkets Mikael Roos, teamledare för myndighetssamarbetet mot osund konkurrens i Stockholm till DN.

Hemlös man tvingas kryssa till Åland

Hemlöse Björn Mattsson ställdes inför ett ultimatum av Socilatjänsten i Spånga. Flytta till Hagfors i Värmland eller klara dig själv, uppger Hem & Hyra.

Lägenheten som han erbjöds konstaterar Migrationsverket senare är obeboelig med råttor, kackerlackor och mögel.

För att lösa situationen kryssar han nu fram och tillbaka mellan Slussen och Mariehamn med Ålandsbåten.

– Jag vet ju inte vad som händer. Det börjar kosta på det här, säger han till i väntan på den sjunde Ålandsturen i rad till Hem & Hyra.

Olyckor skapar köer

En trafikolycka på E4/E18 Uppsalavägen tidigt på morgonen blockerade två körfält. Vid 08.09 rapporterade SR att olyckan fortfarande skapade restköer.

Och vid 08.33 blockerade en personbil ett körfält vid Kungens Kurva-Lindvreten i för bilar på väg mot Södertälje.

 

Sol i eftermiddag

Dagen börjar molnigt, möjligen någon regnskur som passerar österut, men framåt eftermiddagen blir det allt mer soligt väder, 10-15 grader. I kväll och i natt mest klart men lokalt kan dis bildas, 2-5 grader. Vind omkring väst, uppger SMHI.