En fjärdedel av skärgårdsöarna kan försvinna

3000 öar kan vara borta om 100 år.
3000 öar kan vara borta om 100 år.
En fjärdedel av Stockholms skärgårds öar kan försvinna om 100 år på grund av klimatförändringar, villabrand rasar i Tumba och festivalen We are Sthlm tar till ny strategi för att minska risken för ofredanden.

3000 öar i Stockholms skärgård kan försvinna

En fjärdedel av öarna i Stockholms skärgård kan vara borta om 100 år på grund av klimatförändringar, visar ny forskning.

– Det är ganska troligt att det kommer hända när de som är barn i dag har hunnit bli gamla, runt år 2100, säger Alma Strandmark, forskare vid Stockholms universitet, till forskningstidningen Extrakt.

Villabrand rasar i Tumba

Vid fyratiden i morse larmade en granne om branden.

– Det slog ut lågor ur fönstren när vi kom dit, säger Micael Jansson vid räddningstjänsten till Aftonbladet.

Enligt räddningstjänsten är det ingen spridningsrisk. Ingen vistades i huset när branden bröt ut.

Ensamkommande över 18 får bo kvar i väntan på beslut

Sedan den 1 juli har flyktingungdomar som bor i Stockholms stad i väntan på uppehållstillstånd tvingats flytta till migrationsanläggningar utanför kommunen när de fyllt 18 år. Kommuner får inte längre ersättning för ensamkommande som blir myndiga. Men nu har den rödgrönrosa majoriteten i staden beslutat att låta de ungdomar som fortfarande går i skolan bo kvar, med hjälp av regeringens kommunbidrag för ändamålet.

– Nu ger vi ungdomarna som bor i Stockholm en möjlighet att gå klart gymnasiet i lugn och ro istället för att tvingas flytta från vänner, skola och den trygghet de har skapat sig här. Det är bra både för ungdomarna och för Sverige, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholms stad.

Så ska antalet sexbrott minskas på We are Sthlm

De senaste åren har festivalen We are Sthlm varit i fokus efter att festivalbesökare har tafsat på flickor och kvinnor i publikhavet. På tisdag börjar årets festival – som stänger tidigare än förut för att minska antalet ofredanden

– Vi har haft stora publikhav efter 22.00 och då har många ofredanden skett. I år stänger vi programmet tidigare, säger Eva Widgren, projektansvarig.

Vädret

Solen ska enligt väderprognoserna skina hela dagen i Stockholm. Som varmast blir det vid 14-tiden då temperaturerna väntas nå 25 grader.