S störst i kyrkovalet – SD och C ökar

Katarina kyrka
Katarina kyrka
S störst i kyrkovalet - SD och C ökar. Man skjuten i Tensta - ingen gripen. Risk för nytt sopkaos. Här är några av morgonens nyheter.

S störst i kyrkovalet – SD och C ökar

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, och Sverigedemokraterna – det är vinnarna i kyrkovalet i Stockholms stift.

I valet till Stockholms stift fick Socialdemokraterna flest röster, 29,53 procent, enligt det preliminära resultatet när nästan samtliga valkretsar räknats. Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan fick 16,6 procent, medan Borgerligt alternativ fick 13,72, Centerpartiet 8,89, och Sverigedemokraterna 8,33.

– Det är en lättnadens suck för många medlemmar. Vi har en betryggande majoritet för en öppen kyrka och måste arbeta för att ta tillvara på engagemanget för socialt arbete, bistånd och diakonin, säger Jesper Eneroth, kyrkopolitisk talesperson för Socialdemokraterna, till SVT.

Mest backade gjorde Borgerligt alternativ och Miljöpartister i Svenska kyrkan.

Igår rapporterades om långa köer till valurnorna från många håll i länet. Alla som har ställt sig i kö innan klockan åtta fick dock rösta. Valdeltagandet landade på 18,2 procent.

Valresultat kyrkomötet

Obs! Preliminära siffror. Så röstade Stockholms valkrets kontra hela landet till kyrkomötet.

Källa: Svenska kyrkan

Man skjuten i Tensta – ingen gripen

Klockan 20.37 på söndagskvällen fick polisen ett larm om en skottlossning. En man i 25- 30 -årsåldern påträffades utomhus skjuten i benet. Mannen fördes till sjukhus. Hans skador var inte livshotade.

Det var under söndagskvällen ett stort polispådrag på plats. Polisen sökte efter misstänkta genomför teknisk undersökning, knackade dörr och pratade med vittnen.

Det finns ännu inte någon misstänkt för skottlossningen, enligt polisen.

En förundersökning om synnerligen grov misshandel är upprättad.

Risk för nya problem med sophämtningen

Reklamationerna efter sommarens sopstrejk går stadigt ner – men snart kan problemen komma tillbaka när den nya upphandlingen börjar gälla den 1 oktober.
– Det kommer inte att gå helt smärtfritt och det blir alltid lite problem initialt, säger Katarina Johansson, enhetschef på Stockholm vatten och avfall.

Den 1 oktober börjar den nya upphandlingen att gälla och RenoNorden och Suez tar då över hämtningen i hela Stockholm. Det innebär återigen att många distrikt får ny personal, bland annat på Södermalm och Östermalm som har många krångliga sophämtningsställen.

Ökad molnighet, ikväll och inatt regn

Molnigheten ökar under dagen men i södra delen först en del sol under morgonen och förmiddagen. På dagen 13-15 grader. I kväll och i natt regn, då runt 10 grader, enligt SMHI:s prognos.