ANNONS

Tonåringar i polisjakt – hade knark i bilen

polisbil
Fyra ungdomar mellan 16 och 18 år greps efter biljakten. I bilen hittades narkotika.
Tonåringar greps efter våldsam biljakt, kritik mot höjda avgifter för äldre och så har Botkyrka kommun fått pris. Här är morgonkollen.
ANNONS

 

Tonåringar greps efter biljakt

Fyra tonåringar greps efter en våldsam biljakt i södra Stockholm i natt. I bilen fann polisen cannabis.

Det började med att polis strax efter klockan två skulle stoppa en bil vid Slakthusområdet för en rutinmässig kontroll.

– Bilen ville inte stanna så vi följde efter, men vid Gamla Tyresövägen tog det stopp när bilen krockade med en annan polisbil, säger Mats Almqvist, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, till TT.

Två av ungdomarna greps direkt, två andra flydde men fångades in. De gripna är mellan 16 och 18 år. Inga personer skadades i krocken.

Kritik mot höjda avgifter för äldre

Avgifter för pensionärer som behöver hemtjänst och äldreomsorg höjs i den blågröna majoritetens budget. Just nu är taket för den maxavgift som kommunen får ta ut av pensionären 1 820 kronor i månaden i Stockholm stad, men nu föreslås en höjning av taket med 269 kronor i månaden. Det innebär en höjning med 3228 kronor om året för den som ska betala den högsta avgiften.

– Det är en extrem avgiftshöjning som slår hårdast mot de som är svagast och har störst behov, säger Karin Wanngård oppositionsborgarråd (S) till Mitt i.

Skattekritik mot flyktingmottagare

Adakta stöd & omsorg, som anlitats av bland andra Stockholms stad för att förmedla boende åt  ensamkommande, får allvarlig kritik från Skatteverket, rapporterar SVTMyndigheten anser att företaget betalat ut omotiverat höga ersättningar till familjehemmen och att det förekommit svarta löner.

En delägare i Adacta hävdar att arvodena och lönerna var fasta och att det inte förekom någon förtäckt lön. Företaget har ändå tvingats betala in 2,2 miljoner i arbetsgivaravgifter till Skatteverket.

ANNONS

Under åren 2015-16 gjorde Adacta, som tidigare hette Abroso stöd & omsorg, en vinst på 42 miljoner kronor.

Brand i Alby

En brand utbröt igår eftermiddag i en lägenhet i hus Alby i Botkyrka kommun. Kraftiga lågor slog ut ur ett fönster på femte våningen och brandkåren använde stegbil för att släcka elden. Inga människor befann sig i lägenheten och därmed undveks personskador.

Botkyrka prisas för kvinnofrid

Botkyrka kommun har tilldelats Kvinnofridspriset 2018. Motiveringen är att det grova våldet där har minskat tack vare effektivt samarbete mellan socialtjänst, skola, polis och räddningstjänst.

– Årets pristagare har på ett föredömligt sätt bevisat att när en hel kommun går samman och samverkar mot en gemensam vision kan verklig förändring komma till stånd. Resultatet är fler barn och unga som får växa upp i en tryggare miljö utan våld, säger Sven-Erik Österberg, ordförande för Operation Kvinnofrid och landshövding i Stockholms län.

Färre trafikolyckor

På Nynäsvägen södergående mellan trafikplatserna Handen och Jordbro inträffade en trafikolycka med flera fordon inblandade vid 7-tiden. I övrigt är det betydligt färre trafikolyckor i länet än igår morse, då många incidenter inträffade i halkan.

– Det verkar som om folk har satt på vinterdäcken eller så håller de sig hemma, säger Mikael Pettersson på polisens regionledningscentral.

Sol och kyla

Idag väntas rätt soligt väder och temperaturer på mellan 0 och minus två grader. I natt blir det kallare, 3-8 minusgrader, enligt SMHI.