ANNONS

Fler bedrägerier – då prioriterar polisen ner

polis
Högt tonläge väntas när budgetdebatten inleds, tusentals riskerar förlora sin talhjälp och ett mystiskt flygplan över Stockholm.
Det är några av nyheterna i morgonkollen.
ANNONS

Stockholmspolisen utreder bedrägeri långsammare

Polisen i Stockholm har under året fått in allt fler anmälningar om bedrägeri. Så många att polisen väljer att prioritera ner vissa av dem.

– Vi kommer att handlägga samtliga ärenden men det tar nu längre tid för vissa typer av bedrägerier, säger Jessika Nilsson, chef vid Sektionen för utredning av bedrägerier i Stockholm på polisens hemsida.

I dag inleds budgetdebatten i Stockholms stadshus. Det råder inget tvivel om att den grönblå majoriteten kommer få igenom budgeten – ändå väntas tonläget bli högt.

Följ debatten: Mitt i direktrapporterar från fullmäktigesalen under dagen.

Protest mot ombildning av hyresrätter

I samband med budgetdebatten arrangeras en demonstration mot den grönblå alliansens vilja att ombilda hyresrätter i ytterstaden till bostadsrätter. Det också kan bli aktuellt med försäljningar ur allmännyttan.

”För många unga och äldre utan höga inkomster eller eget kapital är en hyresrätt fortfarande den enda chansen till en trygg bostad”, skriver arrangörerna på Facebook.

Drygt 3 000 personer har anmält sitt intresse för protesten, som organisationerna Ort till Ort, Förorten mot våld, Rött forum Stockholm, Nätverket Rädda hyresrätterna samt Förortsrådet 164 – Norra Järva stadsdelsråd, står bakom.

ANNONS

Tusentals riskerar förlora sin talhjälp

Stockholms läns största privata logopedföretag Dynamica riskerar att gå i konkurs. Får företaget inte ordning på ekonomin kan en femtedel av logopedmottagningarna runt om i länet försvinna, vilket skulle drabba nästan 8 000 patienter, skriver P4 Stockholm.

Företaget är satt under rekonstruktion och har fram till mitten av januari på sig att få ekonomin i balans. Joakim Jarnryd, enhetschef för närsjukvård på hälso- och sjukvårdsförvaltningen, berättar för P4 Stockholm att förvaltningens avtal med Dynamica hade sagts upp om inte företaget var satt under rekonstruktion.

Sofia Uddeholt, tillförordnad vd för Dynamica, säger att företaget kommer gå i konkurs om avtalen med landstinget inte förlängs.

Totalt handlar det i sådana fall om 16 mottagningar runt om i länet som kan försvinna.

Mystiskt flygplan över Stockholm

Ett litet flygplan av modellen Piper PA-34 kommer under de närmaste nätterna flyga på låg höjd över Stockholm, rapporterar StockholmDirekt. Planet har stört mångas nattsömn och flera tror att det handlar om spionage. I själva verket är flygningarna ett sätt att upptäcka värmeläckor i Stockholms fjärrvärmenät.

– Tack vare flygningarna kan vi upptäcka små underjordiska läckor som är osynliga på gatunivå. Vi snackar inte femkronor, de här hålen är ofta knappt synliga för ögat, säger Niklas Eklöf, chef för drift och tillsyn av Stockholm Exergis nät, till tidningen.

Nattflygningarna har genomförts i december de senaste fem, sex åren. Totalt handlar det om fem till sju flygningar per år.

Rullstolsburna i protest mot färre taxiresor

Den grönblå alliansen vill begränsa antalet färdtjänstresor till 500 stycken per år. För få, tycker De handikappades riksförbund, DHR, som vid tisdagens landstingsfullmäktige protesterade mot förslaget som ingår i budgeten.

DHR menar att 500 resor i själva verket blir 250 resor, tur och retur – något som tvingar de att prioritera för att både kunna ”åka och handla och vara med på barnens utvecklingssamtal”

”Att begränsa antalet resor med rullstolstaxi innebär inte att spara in på någons ‘lyxvanor’, det är att begränsa friheten för en redan utsatt grupp att kunna leva sina liv” skriver de i ett uttalande.

Läget i trafiken

Ett växelfel i Älvsjö orsakade förseningar i pendeltågstrafiken under morgonen. Strax innan klockan sju var problemet avhjälpt. Enligt Johan Norgren, pressinformatör på SL, förekommer följdförseningar i riktning mot Nynäshamn.

Övrig kollektiv- och biltrafik rullar på ganska normalt under morgonen.

Vädret

Det blir en gråmulen onsdag med temperaturer kring nollan. Ingen nederbörd väntas under dagen, enligt en väderprognos från SMHI.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.