Min lokala hjälte

13 sätt att göra hösthelgen magisk

Vi har +13 helgtips för fredag, lördag och söndag. 
Mattson på Södra teatern, Anna Greta Sigurdadotter på jazzfestivalen och gerillaslöjd i Bagarmossen
Vi har +13 helgtips för fredag, lördag och söndag. Mattson på Södra teatern, Anna Greta Sigurdadotter på jazzfestivalen och gerillaslöjd i Bagarmossen
Vi har plockat ut 13 russin ur den kaka som kallas Stockholmshelgen. Där finns en gerillaslöjdfestival i söderort, och en konstmässa i Nacka. Dessutom är det kameraloppis i Vasastan och premiär för ny en pjäs på Dramaten.
Bon weekend!

FREDAG:

Combo de la musica på Fotografiska

Afrobeat/ Motown/ salsa/jazz/boogaloo- bandet Combo de la musica med Kristine Amparo i spetsen är tillbaka med åtta nya låtar. På fredag spelar de live på Fotografiska. Missa inte. Bandet spelar 21.00 men det är fest mellan 17 och 01.

Klubbhelgen

Läs vår kompis Mats Wurnells på Allt om Stockholms utmärkta tips. Bland annat öppnar en ny popklubb i det EDM-tunga Slakthusområdet. Och för musiken står bland andra 90-talspopprästen Terry Ericsson.

Jazzfestivalens sista helg

Den fantastiska jazzfestivalen lider mot sitt slut men det finns fortfarande massor av kvar: Kolla in programmet här. En grej vi verkligen vill tipsa om är BJ The Chicago Kid som spelar på Kägelbanan.

Svenska hijabis

Ikväll är det premiär för Svenska Hijabis: Benin Al-Najjar, Ruhani Islam, Maryam Dinar, Sarah Ameziane och Shama Vafaipour är fem unga svenska kvinnor med helt vanliga intressen: bakning, bildkonst, boxning, fotokonst, pedagogik.De är fem muslimska kvinnor med sjal som nu ställer sig på scenen och berättar om sina liv.

Affordable art fair

Shoppa konst ute i Nacka. Alla verk kostar mellan 500 och 50 000 kronor. Mässan pågår hela helgen. Läs vår artikel här

LÖRDAG:

Kameraloppis

Visst du har en kamera i telefonen. Men det är är the real deal. Kameraloppisen på lördag är ett ställe där du kan fynda utrustning och kanske mingla men entusiaster ur både det äldre och yngre gardet. NTI Gymnasiet, Crafoords väg 12 (Vasastan) lördag mellan 10 och 15.

Gerillaslöjdfestival i Bagis

Gerillaslöjd är hantverk som placeras i det offentliga rummet. Du har säkert sätt lyktstolpar med stickning runt. Nu får fenomenet en egen festival –  i Bagarmossens Folkets Hus 15-16 oktober. Det blir enEn helg fylld med  garngraffiti, craftivism, återbruk och DIY.  Tillfälle likasinnade dela med sig av sin kunskap, lära sig mer och stilla sin nyfikenhet.

Festivalen arrangeras av Frida Arnqvist Engström, journalist och författare till boken Gerillaslöjd, och Maria Yvell, virkare och bloggare under namnet Virka dygnet runt.

Exempel påGerillaslöjd

Exempel på Gerillaslöjd

Bodysynt på Nalen. Legender kommer till stan.

Minifestival nöjespalatsen Nalen när man samlar det bästa ur EBM, body och electro punk scenen Det blir rätt mycket tyskt i allmänhet och det legendariska bandet DAF i synnerhet. Läs mer här

Andreas Mattson debuterar på svenska

Han smög i gång redan förra veckan med en liten spelning på Riche, men nu är det dags för Andreas Mattson att debutera på riktigt med första svenska skivan. På lördag spelar han på Södra teatern. Läs vår intervju med honom här

SÖNDAG:

En loppis till

När vi ändå håller på att tipsa om nischade loppisar så är det Skate-och snöloppis i Tanto i helgen. Hitta en ny bräda, pjäxor eller kanske ett par bättre begagnade termobrallor. Tantolunden, söndag mellan 11 och 17.

Livepodd på Hötorget

Haymarket, på Hötorget anordnar livesändningar av podcaster. Tio söndagar kommer lyssnarna få möta männen och kvinnorna bakom de populära poddarna live.  Först ut är Hello Africa som görs av Sanna Lundell och Anna Söderlund tillsammans med Kristoffer Triumf. 13-15  på söndag

Mos Def på Debaser OBS INSTÄLLT! 

Det är en del tillbakablickar mot 90-tal och tidigt 2000-tal i den här listan. Men vi kan inte låta bli att tipsa om att Yasiin Bay, eller Mos Def, spelar på Debaser. Otroligt kul. Han spelar på söndagskvällen klockan 9 om allt vill sig väl. Konserten har redan skjutits upp en gång till följd av resestrul. Håll koll här.

Ortens bästa poet

Idag ska ortens bästa poet koras i Rågsved. Morgondagens stjärnor får tre minuter på sig på scen för att visa vad de går för. Det är en nationell tävling där vinnare från olika deltävlingar i Stockholm, Göteborg, Uppsala och Malmö till sist möts i en stor nationell tävling. Läs mer här

 

Tips! Prenumerera på Mitt i Stockholms och Allt om Stockholms gemensamma nyhetsbrev Fredagspepp!