ANNONS

20 år av kärlek till revyn

Ingrid Jonsson och Eva Andrén är riktiga revyrävar. De har varit med längst av alla i Huddinge­revyn, som har premiär i helgen.

– Revyn är som segling. Vi nöts och blöts med varandra, säger Ingrid Jonsson.
ANNONS

I en loge under scenen inne i aulan på Huddinge gymnasium lyser runda lampor upp speglarna. På scenen pågår repetitionerna till årets revy.

– Jag tänker fortsätta spela tills de får lyfta bort mig från scenen, säger Eva Andrén, 68 år.

Det är 20 år sedan som hon och Ingrid Jonsson började agera på amatörnivå. Bostadsbolaget Huge firade 50 år med en revy, som framfördes på Folkets hus i Huddinge. De två väninnorna fick blodad tand direkt. De hade känt varandra genom att den ena var förskolelärare som om dagarna tog hand om den andres barn. Att nu 20 år passerat sedan dess verkar förvåna dem.

– Vi kan verkligen undra vad som fått oss att fortsätta. För det är ju verkligen mycket svett och tårar, säger Ingrid Jonsson.

– Men utmaningen lockar. Att hela tiden vilja bli bättre och lära sig nytt, säger Eva Andrén.

Ända sedan Huddingerevyn etablerades har de två såväl skrivit manus som skådespelat – och allt sker på hobbynivå. Men trots mångårig erfarenhet tycker Ingrid Jonsson fortfarande att det är skrämmande inför premiären.

– Jag får rampfeber. Men väl på scenen släpper det, när berättandet tar över och jag får belysa ­världen på ett lustfyllt sätt. Samtidigt – att vara rolig är galet svårt.

Eva Andrén håller inte med, hon trivs under hela processen.

– Det ger mig en skön puff i magen att stå på scenen och få lyfta fram det som är allvarligt, och det som är roligt och crazy, säger Eva Andrén.

ANNONS

De totalt sju personerna i ensemblen har repeterat sedan september, och i helgen är det premiär. Årets revy heter ”Tjuvlyssnat” och syftar till Försvarets Radioanstalt (FRA). Men föreställningen behandlar inte bara om politik.

– Kungafamiljen är med som vanligt, och i år har vi också en sketch om Körslaget, säger Ingrid Jonsson.

När ridån går ner för sista gången i april börjar arbetet för dem båda – att planera och skriva inför nästa års revy.

De medger att det sliter att engagera sig. Och det sliter på familjeförhållanden, vilket gjort att ensemblemedlemmar fått hoppa av produktioner. Samtidigt är revyn och människorna i den som en egen speciell familj, tycker Ingrid Jonsson.

– Revyn är som segling, där man utsätts för allt möjligt. Vi nöts och blöts med varandra – vi blir vänner med speciella band.

Just nu, när repetitionerna är i slutfasen, är det där som allt fokus ligger.

– Våra hem ser ut som skrutt just nu, allt är kaos. Men kaos är ingenting farligt. Ur kaos kommer kreativitet, säger Ingrid Jonsson.

Logen lämnas tom. Det är dags för ännu en repetition. De två kvinnorna fortsätter sin seglingstur ute på scenen.

Ingrid Jonsson och Eva Andrén har varit engagerade i lokalrevyn i två decennier.

Fakta

”Tjuvlyssnat” har premiär på fredag

Huddingerevyns föreställning ”Tjyvlyssnat” har premiär på fredag klockan 19. Därefter spelas föreställningen varje helg till och med den 5 april.

Buffépaket finns att köpa i samband med föreställningarna, dock inte på söndagar.

Samtliga skådespelare är amatörer. Regissör, koreograf och de personerna som arbetar ljud och ljus är professionella.

Robert Pukitis regisserar revyn för åttonde året, ”för här finns så jäkla mycket lust.”

ANNONS