ANNONS

280 rutor ska klä nött fåtölj

Ewa Rensjö och Mari-Ann Westberg i den nötta fåtöljen.
Ewa Rensjö och Mari-Ann Westberg i den nötta fåtöljen.
Man känner igen den när man ser den. I många hem finns en gammal filt virkad i tekniken. Sollentuna bibliotek lyfter fram den gamla 70-talsfavoriten mormorsrutan i sitt nya virkprojekt.
ANNONS

Det är en välsutten fåtölj, som nötts under många år. Den gamla röda fåtöljen som brukar stå vid ”Personalens tips” på Sollentuna bibliotek börjar bli sliten och behöver piffas upp.

Ewa Rensjö och Ann-Mari Westberg, samordnare på biblioteken i Sollentuna, drar igång virkprojektet ”Mormorsrutan” för att se till att fåtöljen får nya kläder.

– Mormorsrutor är ett bra sätt att virka tillsammans, eftersom det är små rutor som sedan sammanfogas till något större, alla gör sin lilla del, berättar Ewa Rensjö.

Nu vill de uppmana alla Sollentunabor som är nyfikna på handarbete att hjälpa till.

– Det kommer att gå åt en 280 rutor för att klä fåtöljen, så vi hoppas att många kommer att vilja delta. Med en ruta eller med många.

Alla mormorsrutetillverkare kan köpa en virkpåse, med garn, virknål och virkbeskrivning, för 30 kronor.

Första träffen, den 12 februari, kommer virkinspiratören och Sollentunabon Susanna Zacke, för att hjälpa till att kicka igång projektet. Hon har skrivit flera böcker om hantverk, och det var en av dem som inspirerade Ewa Rensjö och Ann-Mari Westberg, att dra igång den kollektiva virkningen. De är båda intreserade av handarbete, men har inte virkat mormorsrutor tidigare.

– Det är lite klurigt i början, men går fort när man väl kommer igång, säger Ann-Mari Westberg.

Mormorsrutorna kan man virka under bibliotekets stickcafé-kvällar, tillsammans med andra, eller hemma för sig själv och sedan lämna in.

ANNONS
Fakta

Detta behöver du

Garn i olika färger, men gärna av någorlunda samma tjocklek.

Virknål som passar garnet.

Lite virkkunskap.

Allt detta finns i de virkpåsar som finns på biblioteket.