ANNONS

400 år av Stockholmsmålningar i ny utställning

Anders Zorn (1860–1920). Stockholmsbild, akvarell, 1881.
Anders Zorn (1860–1920). Stockholmsbild, akvarell, 1881.
Eric Hallström (1893–1946). Tegelbacken, 1919, olja på duk.
Eric Hallström (1893–1946). Tegelbacken, 1919, olja på duk.
Bo von Zweigbergk (1897–1940). ”Komposition från Kastellholmen i Stockholm”, 1921, olja på duk.
Bo von Zweigbergk (1897–1940). ”Komposition från Kastellholmen i Stockholm”, 1921, olja på duk.
Gästkurator Anders Wahlgren.
Gästkurator Anders Wahlgren.
I årets sommarutställning på Sven-Harrys konstmuseum som öppnar i morgon torsdag står Stockholm i fokus. Här får besökarna uppleva staden genom tiderna när verk från en rad olika konstnärer ställs ut.
ANNONS

Anders Wahlgren som från början är konsthistoriker, men även författare och regissör, är gästkurator för Konstnärernas Stockholm tillsammans med konstspecialisten Anna-Karin Pusic.

– Jag har agerat Stockholmsexpert, säger Anders Wahlgren.

Han började sin jakt inför utställningen i Stadsmuseets källare. Resultatet blev ett åttiotal verk som speglar Stockholm genom flera sekel.

Frans Hogenberg, en tysk som var på besök och avbildade staden från söder och norr år 1580, ligger bakom de äldsta verken. Först på 1600-talet återges slottet Tre kronor i en av Sveriges äldsta oljemålningar.

– Men de första bilderna där man verkligen ser hur staden ser ut är gjorda av Elias Martin i slutet av 1700-talet. Då förgyllde man ofta och gjorde staden större än vad den var för att skryta utomlands, berättar Anders Wahlgren.

Andra verk blir ett nedslag i 1800-talets tidiga industrialism då många konstnärer ville visa stadens snabba tillväxt. Även 1900-talets modernistiska konst, såväl som samtida konst och dagsfärsk gatukonst, finns representerad i utställningen där inte bara arkitekturen utan också människorna i staden visas.

Dessutom visas Anders Wahlgrens sju egna dokumentärfilmer om Stockholm på museet, däribland Stad i mitt hjärta från 1992 som har setts av över 2 miljoner människor.

– Jag är en asfaltsunge som man brukade säga. Jag växte upp under de stora rivningarna i Stockholm och var rätt kritisk mot dem, det var ju min barndomsstad som försvann. Nu när jag har blivit äldre tycker jag att det är roligt att visa staden, men också den äldre staden och hur det var, säger han.

ANNONS
Fakta

Konstnärernas Stockholm

Om utställningen: Visar upp Stockholm som det sett ut genom tiderna genom olika konstverk, från slutet av 1500-talet till i dag

Pågår: 16 jun-18 sep 2016

Plats: Sven-Harrys konstmuseum, Eastmansvägen 10

Gästkuratorer: Anna-Karin Pusic och Anders Wahlgren.

Två av Anders Wahlgrens favoritverk: ”August Palms 1840-årsstad, en nästan två meter lång målning. Här går det att upptäcka hela stan, från korna som går och betar på Kungsholmen till människorna som åker i vagnar över en bro som gick där Stadshuset är. Där går det en bro även i dag, men då var den lite längre. Sedan gillar jag en målning av den nutida konstnären Bo Larsson, han har gjort en fin målning över utsikten från Gröndal.”