Abba-Björn: ”Folk har tjatat på mig”

Abba-Björn
Björn och pressen.
Vad hände efter att Abba splittrades? Ny utställning på PopHouse fortsätter på berättelsen om kvartetten som sprängdes och vad Björn, Benny, Anni-frid och Agnetha sysslat med sedan början på 80-talet.

Röda mattan rullades ut på Djurgården. Utanför Pop house hade en internationell presskår från 24 länder, tysk tv, latinamerikanska tidningar, och reportrar från England och  Allingsås samlats för att vara de första som fick rapportera om en helt ny utställning på Abba-museet. Det enda som skavde på den perfekta inramningen i majsolen var den öronbedövande ljudmatta som Stockholms sopgubbar stod för medan de tömde soptunnor på glas strax intill.

– Och om sanningen ska fram är de flesta här för att höra om Abbas återförening, säger en tysk journalist  strax innan Björn Ulveaus introducerar den nya utställningen i randig kavaj.

Folk har tjatat

Björn Ulvaeus

Hur det än var med den saken talade Björn sig varm om utbygganden av Abba-utställningen.

  – Folk har tjatat, men vi ville ju främst berätta om vad som skedde de tio åren vi spelade ihop som band. Men nu känns det väldigt roligt att få berätta resten, säger en uppsluppen Björn Ulvaeus. 

Dansband och musikal

Kvartettens karriärer från uppbrottet och framåt finns nu representerade i olika delar av den nya utställningen. Här finns en dansbana dekorerat med björkris som är vigd åt Benny Anderssons orkester. I Kristina från Duvemålarummet kan vi höra en 25-årig Jöback sjunga om guldet som blev till sand. Här finns även ett rum till musikalerna Chess och Mama Mia,  soloprojekten och en liten vanlig IBM-datorn som Björn köpte för 7000 pund på 80-talet.

Populärt hus

För svenska besökare som får ABBA med modersmjölken är det kanske inte så överraskade saker, och i ärlighetens namn kanske Stockholmare ska besöka museet i höst och inte mitt i turismens högsäsong (En vanlig måndag i maj är det redan fullt av människor här) men det är klart att det är kul att bli påmind om Chess och andra lite mindre kända verk som Hjälp sökes.

Utanför rampljuset

Anni-frid och Agnetha har fått en monter var,  lika mycket fyllda med vad som hänt i livet utanför musiksvängen, eftersom de båda bara dyker upp i offentligheten då och då nuförtiden.  Deras exil från rampljuset är en historia i sig – kanske inget för ett museum dock.

Abbas återförening

Ett framtida rum kanske istället kan vara det om Abbas återförening. De tyska journalisterna frågade gärna om den, men fick inga fler nyheter än det som Björn redan gått ut med: Det finns två nya låtar.