ANNONS

Adrian Modiggård: ”Jag hämtar inspiration från Söder”

Adrian Modiggård, 23, minns hur det var förr i Tantogården. ”Då var det som en gammal klassisk folkpark. Jag vill ha mer liv i stan med konserter – som det var här förr i tiden, innan det blev en husvagnsparkering.”
Adrian Modiggård, 23, minns hur det var förr i Tantogården. ”Då var det som en gammal klassisk folkpark. Jag vill ha mer liv i stan med konserter – som det var här förr i tiden, innan det blev en husvagnsparkering.”
Han är söderkille rakt igenom och uppväxt i Eldkvarns turnébuss.

Men nu vill Adrian Modiggård, 23, gå sin egen väg.

– Jag ifrågasätter mig själv hela tiden, det är som en musikalisk manodepressivitet.
ANNONS

Med kramar och skratt hälsar Adrian Modiggård på personalen när han kliver in på Café Giffi på Hornsgatan. Han bor i krokarna och kommer hit ofta, de större kaffekedjorna undviker han.

– Det här är ett solidariskt fik där en kaffe inte kostar skjortan.

Nyligen släppte Adrian Moddiggård sitt debutalbum ”En tid i en stad i ett land”, men någon nykomling i musiksvängen är han inte.

Pappa Werner Modiggård är trummis i Eldkvarn, så Adrian är mer eller mindre uppväxt i bandets turnébuss. Med åren blev det även tamburinspelande och ett par inhopp på sång med bandet.

Musiken var ständigt närvarande under uppväxten, så det föll sig helt naturligt att han började skriva egna låtar i de tidiga tonåren.

– Jag fick alltid hänga med, det var skitkul och jag är jäkligt tacksam för min uppväxt. Jag har lärt mig massor och fått gedigen scenvana.

På debutalbumet är Södermalm ständigt närvarande.

– Jag är väldigt starkt förankrad i Södermalm så det är ju härifrån jag hämtar inspirationen. Mina texter är ganska vardagliga, en låt handlar om att vara bakis och en annan om en snubbe som knarkar för mycket.

Debutskivan rymmer både rock och pop som för tankarna till så väl Eldkvarn som Jakob Hellman.

ANNONS

– Mina förebilder är väl typ Bruce och The Clash. Människor med gitarrer som står och brölar i en mick.

2012 var Adrian med i tv-tävlingen ”The voice”, men han märkte snabbt att det inte var rätt miljö för honom.

– Min karriär stod stilla och jag ville ha bekräftelse. Men det var helt fel och det märktes på mig, jag blev kallad nonchalant. Men det var en effekt av att jag var i fel forum. Det är inget jag ångrar då jag lärde mig vad jag inte vill.

Därefter var han även med och spelade gitarr i ”Pluras kök”. Det var en betydligt bättre upplevelse.

– Plura ringde och frågade och då sa jag såklart ja. Det var jätteroligt, jag blev bekant med begåvade människor, fick mat, logi och en lön jag kunde leva på.

Genom Pluras Kök blev han ett bekant ansikte för en hel del människor. Men nu är full fokus på musiken som gäller.

– Jag vill inte ha någon offentlig persona förutom min röst och musik. I dag krävs det sociala medier och att synas överallt för att för att ta sig fram, det intresserar mig inte. Jag hade velat växa upp på 70 eller 80-talet, det hade nog passat mig bättre.

Förra sommaren tilldelades han Ted Gärdestads-stipendiet med motiveringen: ”En traditionsbärare som lyckas med konststycket att leverera musik som vi känner igen, men som ändå känns helt ny.”

Men trots bekräftelsen rymmer hans 23-åriga kropp en hel del tvivel.

– Jag ifrågasätter mig själv hela tiden, men det svänger fort. Det är som en musikalisk manodepressivitet.

– Men nu ska jag försöka njuta och ha en bra sommar. Glömmer man bort att njuta så missar man livet, och man får fan inte missa livet.

Fakta

Släpper sin debutplatta

Namn: Adrian Karl Edvard Modiggård.

Ålder: 23.

Bor: Södermalm i Stockholm.

Familj: Flickvän, mamma, pappa, syster och bror.

Aktuell: Släppte nyligen debutalbumet ”En tid i en stad i ett land”.

Bästa med Söder: ”Att man kan cykla överallt och alla fina vänner jag har här. Tanto och hela vägen längs vattnet mellan Hornstull och Skanstull är magisk.”

Sämsta med Söder: ”Det börjar bli fört dyrt och mer likt Östermalm. Det är inte en arbetarklasstadsdel på samma sätt som tidigare.”

Fakta

Adrians Söderfavoriter

Café Giffi: ”Känner mig som hemma där.”

Zinkensdamms IP: ”Jag hängde där hela tiden mellan jag var 3-16 år. Jag spelade fotboll i Reimers, men vi var inget vidare.”

Harvest Home: ”Det är lite av ett Eldkvarnställe.”

Tantogården: ”Nu är det ju bara en husvagnsparkering, men jag har många fina sommarminnen därifrån. Konserter med Eldkvarn, Håkan Hellström och Moneybrother.”

Von Bysings café: ”Det är ett supermysigt ställe.”

WOS: ”Det är en klädaffär jag tycker om, där köpte jag mina solglasögon.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.