Agneta, 77: Söders egen karaokeprinsessa

Agneta är stammis på Gröne Jägarens karaokescen. Hit kommer hon flera gånger i veckan.
Agneta är stammis på Gröne Jägarens karaokescen. Hit kommer hon flera gånger i veckan.
Sedan 2004 driver Agneta Kusoffsky vintagebutiken Epok på Odengatan.
Sedan 2004 driver Agneta Kusoffsky vintagebutiken Epok på Odengatan.
EN av Agnetas egentillverkade hattar, gjord av herrkragar.
EN av Agnetas egentillverkade hattar, gjord av herrkragar.
På Gröne Jägarens karaokescen är hon välkänd och i Vasastan kallas hon för stadsdelens egen prinsessa.
Möt Agneta Kusoffsky: utbildad byggnadsingenjör, vintagekännare och svensk mästare i amatörsång.

Det är onsdag kväll på Gröne Jägaren på Götgatan. Bajen har precis slagit IFK Göteborg med 2-1 och stämningen är god.

Upp på scenen skrider Agneta Kusoffsky, 77. Sedan flera år tillbaka är hon ett välkänt ansikte under barens karaokekvällar. Ofta anländer hon först av alla, för att få en bra plats i kön.

– Att sjunga gör att man blir tillfreds med livet och sig själv. Man blir glad, säger hon.

Svensk mästare i karaoke

Sången har följt henne genom livet, men det var först 1993 som hon vågade ge sig ut på en karaokescen för första gången. Nu sjunger hon flera gånger i veckan.

Sångintresset har gett henne viss berömmelse. 2006 vann hon svenska mästerskapet i karaoke på damsidan och samma år representerade hon Sverige i världsmästerskapen.

– Jag tror att alla har ett behov av att bli sedda, även i min ålder. Jag kan vara jättetrött på väg till karaoken, men så fort jag hör musiken blir jag pigg. Det är som vin för själen.

Agneta Kusoffsky förälskade sig i karaoke på 90-talet. Nu sjunger hon flera gånger i veckan.

Driver vintagebutik i Vasastan

När hon inte sjunger karaoke driver hon butiken Epok Vintage i Vasastan. Butiken ligger på Odengatan 83 och har en interiör som är svår att beskriva i ord. Jugendgardiner, stråhattar och pärlbroderade haute couture-klänningar varvas i en svindlande röra.

Till nästan varje plagg hör en historia som Agneta Kusoffsky samlat på sig under åren.

– När jag säljer en brudklänning frågar jag alltid bruden hur hon träffade sin man. Senast var det en tjej som skrek ”Du är den vackraste man jag har sett” till en kille på gatan. Två dagar senare ringde han. Nu har de varit tillsammans i åtta år och ska gifta sig. Är inte det fantastiskt?

Agnetas egentillverkade hatt, gjord av herrkragar.

Arbetade som lärare i 15 år

77-åriga Agneta Kusoffskys livshistoria är minst lika fascinerande som hennes butik. Med en utbildning som byggnadsingenjör, 15 års erfarenhet som lärare i kemi, matematik och fysik och en karriär som modist (hattmakare för damhattar) har hon ett cv som få kan mäta sig med.

Även om hon inte ångrar några av sina yrkesval var beslutet att ta över vintagebutiken bland de bästa hon gjort.

– Jag älskar mötena. En gång träffade jag en kvinna som berättade en historia om en lärare som under en brännbollsmatch bytt ut bollen mot en tomat. Det visade sig vara min pappa. Om jag inte hade jobbat här hade jag aldrig fått höra den berättelsen.

”Jag älskar mötena med kunderna”, säger Agneta Kusoffsky.

Det var just förkärleken för berättelser som fick henne att anordna små gatufester utanför butiken under flera år. Tillställningarna har slutat nu, men hon minns dem väl.

– Jag stoppade de som såg intressanta ut och bjöd dem på glass, kaffe och jordgubbar. För att de skulle få stanna hade jag två krav: att de tog på sig en hatt och att de bjöd på en historia, en dans eller en sång.

Träffarna uppmärksammades av sångerskan och svensktoppartisten Inger Öst, som skrev en låt om Agneta Kusoffsky med titeln ”Vasastans prinsessa”.

– Om jag är en prinsessa får andra avgöra. Men jag tror inte att det är så vanligt att få en sång uppkallad efter sig, säger hon.