ANNONS

Alban är tillbaka på banan

”Freedom” handlar om den orättvisa fördelningen av resurser i världen. ”Min musik har ofta varit politisk, ”Hello Africa” och ”No coke” var också det”, säger han.
”Freedom” handlar om den orättvisa fördelningen av resurser i världen. ”Min musik har ofta varit politisk, ”Hello Africa” och ”No coke” var också det”, säger han.
Tandläkaren är tillbaka. Just nu kan man höra honom i radio och se honom på bio.

– Jag gör bara det jag tycker är roligt, jag behöver inte bevisa något längre.
ANNONS

På 90-talet var Dr Alban glödhet. Han radade upp hits som ”Hello Africa”, ”No coke” och ”It’s my life” och sålde skivor i massor. Men sedan blev det tyst. Dr Alban gav sig in i krogbranschen men misslyckades med att få restaurangen Stacy lönsam och återvände till musikvärlden.

För fyra år sedan släppte han sitt senaste album, men försäljningssuccén uteblev.

– Det är klart att jag saknar 90-talet ibland. Det var ju fantastiskt att sätta på radion och höra sina egna låtar eller se sina videor på MTV, som ju hade sin storhetstid då, berättar han.

Dr Alban eller Alban Uzoma Nwapa som han egentligen heter – kom till Sverige från Nigeria 1979.

Han drömde om att bli läkare eller tandläkare och tandläkare blev han. Under två år på 80-talet lagade han hål och tog bort tandsten men sedan satsade han på musiken.

– Jag hade tur. När det gäller musik handlar så mycket om tillfälligheter, att vara på rätt plats vid rätt tid. Hade jag bott i England hade det kanske inte gått lika bra, hade jag släppt It’s my life två månader senare hade den kanske inte funkat.

Fast allt kan ju inte vara tur och tillfälligheter?

– Nej, det var ju bra musik. Att skriva ”Hello Africa” vid den tiden, när Afrika diskuterades mycket, var ju genius. Och den hade ett speciellt sound, med trummor utan basgång.

Dr Alban dricker te i Östermalmshallen. Kavajen har tofsar och guldbeslag. Förra veckan släppte han sin senaste singel, Freedom. Låten handlar om den orättvisa fördelningen av tillgångar i världen. Så småningom ska den hamna på en EP tillsammans med nyinspelningar av ”Hello Africa”, ”It’s my life” och ”No coke”.

ANNONS

Låtarna kan man dessutom höra i filmen Sean Banan – inuti Seanafrika. I filmen åker Sean Banan till Afrika för att spela in en musikvideo med Kikki Danielsson. Dr Alban spelar sig själv och skurk.

Filmen har sågats rätt rejält i de flesta tidningar, men Expressen gav den en trea och kallade Dr Alban för stjärnan.

– Det är ju en barnfilm, ungarna älskar Sean Banan. Han ramlar, det är rumpa, det är skrik och hej och hå. Och så är det mycket djur i filmen, det gillar barn också, säger Alban.

Snart ska han in i studion igen. Kanske blir det låtar till en helt ny skiva.

– Jag gör det jag tycker är roligt, jag behöver inte bevisa något och känner ingen stress. I dag kan jag göra min grej, det jag tror på, behöver inte känna att ”det här måste ut nu, det här måste ut nu”.

Dessutom fortsätter han sitt eviga turnerande i utlandet.

– Det är roligt. Folk är på och sjunger och dansar till mina gamla låtar. Det är 45–50 minuter bara digga, det är kul.

Folk är på och sjunger och dansar till mina gamla låtar. Det är 45 – 50 minuter bara digga, det är kul.Dr Alban

Fakta

Adlades nyligen i Nigeria för sina insatser för landet

Namn: Alban Nwapa.

Ålder: 54 år.

Familj: Sambo med Katrine Hermansson, 38. Två döttrar, tre och sju år gamla.

Bor: Östermalm. ”Här är det lugnt och skönt och nära till allt. Jag gillar att gå och här har jag nära till studion, till SVT, radion, TV4.”

Yrke: Tandläkare och musiker. Har sålt över 14 miljoner skivor.

Om att vara rik: ”Rik och rik. Jag kan betala hyran i alla fall. Det är skönt att ha tillräckligt med pengar för att kunna göra vad jag vill.”

Framtidsplaner: Att fortsätta jobba för demokrati och mot korruption i Afrika.

Övrigt: Adlades nyligen i Nigeria och fick då titeln Chief Alban. Utmärkelsen fick han för sin framgång och för de goda saker han gör för Nigeria.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.