ANNONS

Alla kan få en fin balkong

Vallentunaförfattaren Susann Gson Engqvist stod och ropade nedanför balkongerna hon ville fotografera till sin nya bok ”Balkongliv”.

– När man kliver ut på sin balkong ska man direkt se något man blir glad av, säger hon.
ANNONS

Äntligen blir soltimmarna fler.

Mitt på dagen kan man känna hur solen värmer i nacken, luften är vårigt krispig och alltfler lökväxter letar sig upp ur svart, blöt jord.

”Ut och njut!” är uppmaningen som Susann Gson Engvist ger i sin nya bok ”Balkongliv” som kom ut nu i mars. Här finns fullt av inspiration för den som vill fixa en trivsam balkong inför sommaren.

– När man kliver ut på sin balkong ska man direkt se något man blir glad av, säger hon.

Det behöver inte vara svårt, svindyrt eller extremt arbetskrävande. I boken finns tips som passar såväl entusiaster och latmaskar.

Till exempel tipsar Susann Gson Engvist om en vattenfylld ektunna eller balja med näckrosor eller vattenhyacinter som en fiffig genväg till blomsterprakt för den som lätt glömmer bort att vattna – vattnet finns ju där hela tiden. Moderna rosor som inte doftar – tipsar hon vidare – kan också funka fint för allergiker. Allt i boken ska gå att omsätta i praktiken på svenska balkonger.

– Jag gillar inte trädgårdsporr med vackra bilder. Det ska vara handfast, man ska få både svar och inspiration, säger Susann Gson Engqvist.

Boken handlar också om vad man får och inte får göra på balkongen och hur man håller sams med grannarna. Att behålla julbelysningen för länge är till exempel något som lätt retar upp grannar. Att odla växter som bin, humlor och fjärilar gillar fungerar fint på balkongen, och är ett bra sätt att värna naturens mångfald. Kryddväxter, som oregano och timjan är perfekta fjärilsmagneter, om de får gå i blom. Vill du även hjälpa bin och humlor är lavendel, salvia och röd solhatt också bra val. .

”Balkongliv” är Susann Gson Engqvists andra bok. Hon debuterade som författare 2012 med boken ”Trädgårdspassion – en kärleksförklaring i fyra akter”. När hon inte skriver böcker är hon verksam som frilandsjournalist med trädgård, natur hem och hundar som huvudämnen.

ANNONS

I arbetet med ”Balkongliv” hade hon nytta av sin journalistiska ådra.

Balkongerna som fotografen Christer Vallstrand och Susann själv fotograferat i boken här hon hittat när hon varit ute och gått. Hittade hon en extra fin balkong ropade hon helt sonika upp till den som vattnade, solade eller pysslade där uppe.

– Man får inte vara blyg, säger hon.

Fakta

2011 frågade Sveriges bostadsrättscentrum drygt 1 000 hyresgäster vad de irriterade sig på allra mest med grannarnas balkongvanor. Så svarade man:

Mata fåglar: 62 procent.

Grilla: 53 procent.

Skaka mattor och sängkläder: 49 procent.

Röka: 37 procent.

Ha fest: 21 procent.

Ha kvar juldekorationer/belysning: 13 procent.

Källa: Ur boken ”Balkongliv”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.