ANNONS

Allt ljus på fattiga barn

Sturebytjejen Pernilla Kettner Rudberg, 13, och 11-årige Olof Neppelberg från Tallkrogen delar rollen som Oliver Twist med sju andra barn.
Sturebytjejen Pernilla Kettner Rudberg, 13, och 11-årige Olof Neppelberg från Tallkrogen delar rollen som Oliver Twist med sju andra barn.
”Oliver Twist” ligger regissören Johanna Huss varmt om hjärtat.
”Oliver Twist” ligger regissören Johanna Huss varmt om hjärtat.
Högdalenbon Göran Swartz är en av tre som spelar Fagin, ledare för tjuvligan som utnyttjar barnen.
Högdalenbon Göran Swartz är en av tre som spelar Fagin, ledare för tjuvligan som utnyttjar barnen.
På lördag är det premiär för ”Oliver Twist” i Margaretaparken i Gamla Enskede. Nära 150 skådespelare gestaltar den gripande historien om barnhemspojken som tvingas bli tjuv.

Regissören Johanna Huss ser paralleller till vår egen tid.
ANNONS

Det strömmar ljus körsång från det väldiga, rödblå teatertältet i Margaretaparken. De unga, klara rösterna och den medryckande melodin får den soliga vårkvällen att lysa ännu klarare.

Men kommer man närmre hör man också hur sorglig texten är. Barnen sjunger om hur de sliter, släpar och svälter på barnhemmet där de bor.

”Barnhussången” heter sången de repeterar. Den ingår i Enskedespelets uppsättning av ”Oliver Twist”, som har premiär på lördag. Visst var nöden större förr, men regissören Johanna Huss ser ändå likheter mellan dagens Sverige och den verklighet som Charles Dickens skildrar i sin berömda 1800-talsroman.

– Det var därför jag ville sätta upp ”Oliver Twist” – för att sätta ljus på hur det står till i landet. Barnfattigdomen och klassklyftorna ökar och det finns jättemånga tiggare på gatorna. ”Oliver Twist” handlar om att födas in i en klass och det gör man fortfarande, säger hon.

Medan barnen övar körsång har Johanna Huss en stund över, och slår sig ner på en parkbänk utanför tältet. Med sin röda klut på huvudet ser hon både färgstark och bestämd ut och det kan behövas när man regisserar nära 150 skådespelare, de allra flesta amatörer, och nära 100 av dem barn och ungdomar.

Det är ett tufft jobb, men hon gillar det – ”Oliver Twist” är den sjunde uppsättningen hon gör med Enskedespelet.

– Det har blivit som en drog. Det är så otroligt roligt att se alla människor växa under projektets gång. Det är också en unik företeelse, detta som vi gör tillsammans, säger hon.

”Oliver Twist” är en allvarlig berättelse, där utsatta och fattiga barn misshandlas och utnyttjas av själviska och giriga vuxna. Det hindrar inte att det finns plats för dans, sång och musik. Den nyskrivna musiken går i kabaré- och vaudevillestil och hela uppsättningen andas stumfilmsestetik. Färgerna är nedtonade – men inte alla.

– Vi som spelar Oliver ska alla färga håret rött. Vi ska ha exakt samma hårfärg och exakt samma kläder så att alla i publiken förstår vem som är Oliver, berättar Pernilla Kettner Rudberg, 13, som kommit ut ur tältet efter körrepetitionen.

ANNONS

Vid sin sida har hon Olof Neppelberg, 11, som också spelar Oliver. Faktum är att nio barn delar på huvudrollen och avlöser varandra under dramats gång. Det är en klassisk lösning för Enskedespelet, som gör att barnen inte behöver repetera så mycket att det går ut över skolarbetet.

Fast Pernilla Kettner Rudberg och Olof Neppelberg låter sig gärna slukas av föreställningen. Båda har varit med i Enskedespelet tidigare. De älskar att spela teater och tycker att man blir ”som i en stor familj” under repetitionerna. Olof Neppelberg ser rollen som Oliver som en arbetsseger.

– Jag var med i både ”Momo – eller kampen om tiden” och ”Det blåser på månen” och tänkte hela tiden att jag kanske skulle få en större roll till slut. Nu har jag fått det och det är jättekul, säger han.

Det har blivit som en drog. Det är så ­otroligt roligt att se alla människor växa under projektets gång.Johanna Huss, regissör

Fakta

150 skådespelare mellan 5 och 70 år deltar på scenen

Aktuellt: Enskedespelet ger ”Oliver Twist”, en familjeföreställning med musik och dans.

Regi och dramatisering: Johanna Huss, som är Enskedespelets konstnärliga ledare.

Speltid: den 17 maj–13 juni.

Plats: Margaretaparken i Gamla Enskede.

På scenen: Cirka 150 skådespelare mellan 5 och 70 år.

Kompositör: Magnus Larsson.

Om dramat: Grundar sig på britten Charles Dickens roman ”Oliver Twist” från 1838.

Om Enskedespelet: Kultur- och teaterförening bildad 1981. Har uppfört 17 spel, som totalt engagerat runt 4 000 personer. Varje spel drar en publik på 3 500–4 000 personer.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.