Leken tas på allvar i Frösundaviks sagovärld

Elvin och Emmanuel förvandlas till väsen. "Roligt att leka att man inte är sig själv".
Elvin och Emmanuel förvandlas till väsen. "Roligt att leka att man inte är sig själv".
Det är svårt att ana vad som döljer sig bakom dörrarna till den ombyggda kontorslokalen i Frösundavik.
Ett gult slott, kristaller i taket, färgglada tyger och röda mattor leder in till ett flera fantasifulla rum.
Det är organisationen Tillitsverket som flyttat hit, och snart får nyfikna Solnabor titta in i deras sagovärld.

De sjuåriga kompisarna Emmanuel Riesterer och Elvin Freudendahl är här och provleker när Mitt i är på besök. De har förvandlas till troll och fantasifigurer i sagotältet. För den som går in genom gulddörren kan komma ut som precis vem den vill.

– Det är roligt att leka att man inte är sig själv. Jag ville vara lite mystisk och bete mig på ett annat sätt än jag brukar, säger Elvin.

Få ihop vuxna och barn

Tillitsverket vill vara ett center för lek och skapande. Människor växer och kan hitta sig själva med lek, menar Stina Balkfors, en av grundarna. Det gäller inte bara barn. Tanken är att även få vuxna att leka, skapa och vara kreativa tillsammans med sina barn.

De anordnar även workshops för företag.

”Vi har stora visioner. Vi vill att lek och skapande ska genomsyra hela samhället, säger Tillitsverkets Lisa Björfors (till höger), här med Anna Atterling och Stina Balkfors.

– Barn och vuxna är ofta uppdelade, man lämnar sina barn så att de får leka. Leken är ju deras värld. Men vi vill få ihop barn och vuxna, jag tror alla människor behöver våga gå in i leken, få uppleva, skapa och bygga tillit och öva på mod, säger Stina Balkfors.

Vuxna har att lära av barn?

– Absolut. Vi kan inspireras av barns självklarhet att leka. Barnen älskar när vuxna går in i leken och tar det på allvar… det är magi!

Inflyttningsfest

Söndagen den 24 februari är det inflyttningsfest, då bjuds allmänheten in. Under sportlovet anordnas skapande dagar med måleri, teater och dockverkstad och flera söndagar i vår bjuds familjer in för gratis lek ute och inne.

– Hela Solna är välkomna hit! Barn och vuxna och vuxna utan barn, säger Stina Balkfors.

Mer info om tider på tillitsverket.se.