ANNONS

Amanda, 9, vill bli artist

Mamma Carola Berntzon och dottern Amanda deltar i Tv3:s program om barn som lär sig att bli modeller.  Hemma i Tyresö håller Amanda på med sång och truppgymnastik
Mamma Carola Berntzon och dottern Amanda deltar i Tv3:s program om barn som lär sig att bli modeller. Hemma i Tyresö håller Amanda på med sång och truppgymnastik
Carola Berntzon och dottern Amanda, 9 år, medverkar i TV3:s dokusåpa ”Mammor och mini-modeller”. Efter första avsnittet rasade kända personer och experter i kvällspressen.

– Det tar jag med en klackspark, säger Carola.
ANNONS

”Mammor och minimodeller” visar hur sex föräldrar och deras döttrar utbildas inom olika moment som förekommer i modellvärlden. Barnen får lära sig mer om fotosessioner och uppträdande. Målet är att plocka fram barnets individuella talang. Mammorna ska coacha dem för att de ska kunna nå sina mål.

– Det var jättekul. Jag fick nya kompisar och så fick man fick lära sig om kläder, uppträdanden, smink och att posera, säger Amanda.

Enligt TV3 är syftet att visa ett kontroversiellt fenomen med rötter i USA. Men Carola Berntzon tycker att jämförelsen haltar.

– I USA handlar det så mycket om tävling. Hetsen är stor och man har barnskönhetstävlingar. För mig handlar det om att göra något på barnets eget initiativ och villkor.

Hon betonar att ”Mammor och minimodeller” inte är någon tävling.

– Jämför med ”Lilla melodifestivalen” eller ”Wild kids”. Där ska barnen tävla och slå ut varandra och där finns inga föräldrar med och stöttar.

Amanda håller med.

– Vi tävlade aldrig mot varandra – vi hjälptes åt.

Men kvällstidningarna har förmedlat en högt uppskruvad kritik som riktar sig mot de deltagande mammorna. De anklagas bland annat för att driva sina barn för hårt och för att utnyttja dem för att nå egna framgångar.

ANNONS

– Hos oss är det Amanda som är mest modeintresserad. Hon är säkert dubbelt så intresserad av modebranschen som jag är, säger Carola Berntzon.

Mammorna fick chansen att blogga på TV3:s hemsida om sina erfarenheter från inspelningarna.

– Men tung kritik och hot i kommentatorsfälten gjorde att bloggarna fick vila under några dagar och vi mammor kan inte längre se eller hantera bloggläsarnas kommentarer, säger Carola.

Carola och Amanda ansökte inte heller själva om att vara med i programmet.

– Jag hade tidigare medverkat i en tv-produktion och därför ringde produktionsbolaget upp och frågade om jag och Amanda ville vara med, berättar Carola.

Inspelningarna pågick i tre veckor. De var ganska krävande med upp till tretton timmar långa dagar. Från ett omfattande inspelat material valdes sedan några klipp ut som stack ut ordentligt och sändes i första avsnittet.

– De gjorde de väl för att skapa ett stort intresse för serien, men det man fick se gav ingen korrekt bild av mig och Amanda.

Många sådana klipp handlar om smink. Tittaren får intryck av att Carola och Amanda har som huvudintresse att hålla på med just detta. Man kan också få intrycket av att Amanda ofta är sminkad.

– Det är helt fel. Amanda har varit barnmodell och blivit plåtad av fotografer innan de här tv-inspelningarna, och då har vi hjälpts åt att sminka henne lätt. Annars har hon bara haft på sig smink vid speciella festliga tillfällen.

I första avsnittet fanns ett klipp då utbildaren, som tituleras rektor, upplyser Carola om att Amanda poserar ”för vuxet” framför kameran. Men tittaren kan få intryck av att Carola inte bryr sig.

– Produktionen instruerade rektorn att ge alla mammor en kommentar. Men jag känner henne sedan tidigare och vet att det bara blev en ”tv-kommentar” av det hela.

Förutom mode är Amanda intresserad av gymnastik. Hon håller på med truppgymnastik i Tyresögymnastiken. Där jobbar också Carola som tränare, så Amanda är van vid att bli coachad av mamma.

Hon håller också på med sång, och gillar att uppträda.

– Min dröm är att bli artist.

Carola är nöjd med inspelningen.

– Vi har fått ett gott minne tillsammans och Amanda har fått mycket bra feedback till framgång för det hon vill göra i framtiden.

Men hon har också fått känna på vad det innebär att bli en offentlig person med små möjligheter att själv påverka den bild som framställs av henne.

– Privat har det här påverkat min arbetssituation negativt och jag har fått några frilansuppdrag inställda sedan programmet började sändas. Men som tur är har jag fått möjligheten att blogga på TV3:s hemsida där jag kan ge min version av inspelningen och vilka vi faktiskt är och vad vi står för, säger Carola Berntzon.

Fakta

Sex flickor lär sig mer om smink och hårstajling

Namn: ”Mammor och minimodeller”.

Plats: En modellagentur för barn i Stockholm.

Deltagare: Sex flickor i åldrarna 7–10 år och deras mammor samt en ”rektor” som leder verksamheten.

Syfte: Att lära deltagarna mer om make-up inför fotografering, Hår­­- stajling som passar barn samt pose- ring i samband med modevisning.

Skapat av: TV-produktionsbolaget Baluba.

Sänds i: TV3.