ANNONS

Amanda är redan en stjärna

”Det känns inte att det är ett jobb alltid. Jag håller på med något jag älskar”, säger Amanda Mair som går i gymnasiet samtidigt som hon arbetar som artist.
”Det känns inte att det är ett jobb alltid. Jag håller på med något jag älskar”, säger Amanda Mair som går i gymnasiet samtidigt som hon arbetar som artist.
Redan efter den första singeln ansågs hon vara en blivande stjärna.

17-åriga sångerskan Amanda Mair har fått ett mottagande som nya artister bara kan drömma om. Nu kommer hennes skiva.
ANNONS

Amanda Mair skulle kunna sväva på små moln, men ger i stället ett jordnära och sansat intryck.

Förväntningarna har varit skyhöga sedan TT Spektra spådde att hon skulle blir ”årets nya stjärna” 2012. Hon medger att det är lätt att känna sig lite pressad.

– Ja, absolut. Jag tänkte inte så mycket på det förut. Men sedan i julas när jag fick se att de hade skrivit det där blev jag lite rädd, säger hon.

Hon har intervjuats av alla stora svenska dagstidningar. Till och med amerikanska Washington Post har intresserat sig.

Att lanseringen har fått ett så starkt genomslag beror mycket på att Amanda Mair har kontrakt med skivbolaget Labrador. Deras internationella framgångar med smal svensk indiepop har gett dem en särskild ställning i branschen och stor respekt bland musikjournalisterna.

En vän till Amanda Mairs syster spelade in några låtar med henne som sedan Labradors direktör Johan Angegård fick lyssna på och han fastnade för hennes röst.

Därefter började några låtskrivare från andra band, som gjort skivor för det lilla indiebolaget, göra låtar till henne.

– Vissa är skrivna till mig och andra fanns redan från början. Jag fick låtarna skickade till mig och så fick jag lyssna på dem och välja själv vilka jag ville göra. Men vissa texter har jag ändrat lite på, så att jag kan relatera till dem, säger Amanda Mair.

Egentligen är det lite känsligt i indiepopens värld att framföra någon annans låtar. I så kallad ”kommersiell” pop” är det hur vanligt som helst. Men indieartister förväntas inte arbeta på det sättet.

ANNONS

Amanda Mair ser inga problem med att hon sjunger någon annans låtar.

– Jag är helnöjd och skulle inte vilja ändra någonting. Sedan är jag 17 år och min musiksmak kommer säkert förändras. Men skivan känns som jag, säger hon.

På ett stort skivbolag kanske hon skulle ha försetts med en speciell image. På Labrador skulle en sådan sak vara tabu.

– Johan har aldrig sagt åt mig vad jag ska säga eller hur jag ska se ut. Det är väldigt skönt. Han vill att jag ska vara mig själv, säger Amanda Mair.

Trots det anmärkte någon enstaka recensent på bristande äkthet när skivan släpptes, även om de flesta tyckte att den infriade de högt ställda förväntningarna. Och Amanda Mair är fortfarande en av vårens hetaste artister. Nu ska hon ut på en miniturné till Malmö, Göteborg och Stockholm och hon är även bokad till Emmabodafestivalen i sommar. Fler bokningar lär komma.

Vad hon vill göra i framtiden är inget hon har några tankar på nu.

– Jag lever verkligen i nuet. Jag har inga förväntningar och ingen plan för hur det ska se ut. Jag vet inte alls hur det kommer att gå. Smartast är att ta det som det kommer, säger hon.

N är jag fick se att de hade skrivit det där blev jag lite rädd .amanda mair om att vara ”årets nya stjärna”

Fakta

Välkänt skivbolag med internationell publik

Namn: Amanda Mair.

Ålder: 17 år.

Bor: Högberga.

Familj: Systrarna Nathalie och Eleonora och mamma Ulla och pappa Friedrich, som tillsammans driver Högberga konditori och Konditori Princess.

Gör: Läser andra året på musikgymnasiet Rytmus i Sickla.

Debut: Släppte singeln ”House” förra sommaren.

Aktuell: Med albumet ”Amanda Mair” på skivbolaget Labrador. Uppträder på Debaser Medis den 17 mars.

Skivbolaget Labrador: Har fått poplyssnare i hela världen att upptäcka de svenska banden Acid House Kings, The Radio Dept, Pallers, Ingenting, The Sound of Arrows, The Mary Onettes och Suburban Kids with Biblical Names.