ANNONS

Amanda från Fredhäll kan bli årets jazzkatt

Amanda Ginsburg på Västerbron.
Amanda Ginsburg på Västerbron.
Jazzen gör henne fri. Det är anledningen till att sångerskan Amanda Ginsburg satsat på den stilen. Nu har hon chans att vinna priset Årets jazzkatt.
ANNONS

Sångerskan Amanda Ginsburg från Fredhäll är nominerad till priset Jazzkatten i kategorin Årets nykomling. Trots att hon hållit på med musik stora delar av livet kom hennes första singel Havsmelodi, i år. 

– Jag är uppvuxen i en musikalisk familj, mina föräldrar, pianist och sångerska, träffades genom musiken och jag har provat på det mesta i de flesta genrer, säger hon.

Syster sjunger också jazz

Dessutom är hennes fem äldre syskon också intresserade av musik och storasyster Sofie Sörman livnär sig som jazzsångerska i Paris.

Och att det blev just jazz för Amanda också förklarar hon såhär.

– Jag känner mig väldigt fri när jag sjunger jazz och just nu lägger jag ner min själ och mitt hjärta i det här projektet men det finns inget som säger att jag inte provar något annat sen.

Att hon blivit nominerad till radiokanalen p2:s pris Jazzkatten tycker hon känns som en stor ära.

– De andra nominerade fast i andra kategorier, reds amn.) som Svante Thuresson och Jojje Wadenius är ju musiker jag lyssnat på hela livet och för mig är det en stor ära att nämnas i i samma sammanhang. Men framförallt är jag stolt över nomineringen som nykomling tillsammans med så många andra duktiga musiker.

Och precis som ovannämnda artister gillar hon att skriva på svenska.

ANNONS

– Jag gillar teman som känns lättillgängliga för många och det gör jag lättare på mitt modersmål. Men jag sjunger ju mycket på engelska i andra sammanhang men i mitt eget projekt, Amanda Ginsburg och jazzen är det svenska som gäller. 

kan man höra dig sjunga i Stockholm snart?

– Jag kommer att uppträda på jazzfestivalen 9 oktober med mina egna låtar men nu på torsdag, 21 september spelar jag på Folkerole centrum vid Mariatorget, men då sjunger jag musikern Andy Fites låtar. 

 De övriga nominerade till Sveriges Radios pris Jazzkatten hittar du här.

Fakta

Stockholm hela livet

Namn: Amanda Ginsburg

Aktuell: Chans att bli årets jazzkatt i kategorin nykomling. Singeln Havsmelodi släpptes i år och snart kommer ännu fler låtar. Ett fullängdsalbum kommer i början av 208.

Bor: Amanda är uppvuxen i Gamla stan med bor nu på Fredhäll.

– Jag har bott i Stockholm hela livet och just nu känner jag att jag inte vill bo någon annanstans.

Havsmelodi: Sången låter som att den är skriven i en väldigt svensk jazztradition och påminner något om Monica Zetterlunds I New York.  Lyssna här.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.