ANNONS

Ana Diaz låter mätaren gå – guidar genom Stockholm

Under våren och sommaren har Ana Diaz haft sin allra första turné. 21 oktober släpps hennes andra EP och 18 november spelar hon på Debaser Strand. Nu visar hon runt bland sina favoritställen i stan.
Under våren och sommaren har Ana Diaz haft sin allra första turné. 21 oktober släpps hennes andra EP och 18 november spelar hon på Debaser Strand. Nu visar hon runt bland sina favoritställen i stan.
Rosendals trädgård med sina höstgranna träd påminner Ana om Michigan där hon bodde under flera år.
Rosendals trädgård med sina höstgranna träd påminner Ana om Michigan där hon bodde under flera år.
Det är på Södermalm som Ana känner sig mest hemma 
i Stockholm, här vid fontänen på Mariatorget.
Det är på Södermalm som Ana känner sig mest hemma i Stockholm, här vid fontänen på Mariatorget.
Ana Diaz är låtskrivaren och producenten som trotsade sin scenskräck och till slut blev artist.

Vi blev inspirerade av hitlåten Jag kan låta mätaren gå och lät henne ta oss med på en taxifärd genom stan.
ANNONS

Ett par minuter efter klockan 15 dyker en svartklädd Ana Diaz i keps upp utanför Snickarbacken 7. Hennes nuvarande kille bor här i krokarna avslöjar hon, men själv skulle hon hellre bo lite utanför stan.

– Jag saknar fågelkvittret, säger Ana.

Vi hoppar in en i en taxi. I Jag kan låta mätaren gå, från hennes första EP Lyssna del 1 som släpptes i våras, sjunger Ana att hon åker taxi genom stan och hoppas få syn på kärleken som hon lät gå.

– Den handlar om hur hjärtat och hjärnan vill olika saker. Ibland måste man ta beslut som är tråkiga men nyttiga.

Ana blickar ut genom fönstret, tror att hon ser musikjournalisten Ametist Azordegan gåendes på Birger Jarlsgatan och pekar glatt. Önskeseende konstaterar Ana när hon inser att det inte var det.

Vi rullar sakta fram mot Rosendals trädgård. Där är vi nästintill ensamma, caféet har inte öppet på måndagar.

– Senast jag var här var med min kompis som hälsade på från Australien. Det är värt att ta sig ut hit vid den här tiden, det är så vackra höstskiftningar med träd i starka färger. Det påminner mig om Michigan.

Vi låter mätaren gå med Ana Diaz. Åker taxi mellan lite olika platser som betyder ngt för henne. Rosendal Fotograf Oliver Lindkvist

Rosendals trädgård med sina höstgranna träd är första stoppet på Ana Diaz taxiresa genom stan. Fotograf: Oliver Lindkvist

39 år gammal har Ana hunnit bo lite överallt i världen, Seattle, Detroit, London och Los Angeles. I Detroit, Michigan, bodde hon mellan 1999 och 2006, och gjorde lite allt möjligt. Under 2004 och 2005 åkte hon hem på somrarna och gick en utbildning i musikproduktion på Kulturama.

ANNONS

– Musikintresset har alltid funnits, jag har alltid älskat och konsumerat sjuka mängder musik. Bill Withers är en favorit, jag gillar alla som är döda eller ledsna, säger Ana med ett skratt.
Som liten spelade hon fiol, fagott och sjöng, men hon ville aldrig bli artist. Att stå på scen var en skräck.

– Jag fick ångest av att hålla föredrag och ringde in mig sjuk. Jag tyckte inte ens om att prata i telefon.

Först 2010 fick hon ett erbjudande om att jobba med musik, utan att själv behöva vara artisten. Då hade hon egentligen bestämt sig för att bli tandläkare.

– 30 dagar innan jag skulle börja utbildningen blev jag signad som låtskrivare för Sony ATV. Då började jag tänka att jag skulle bli en bra låtskrivare i stället, att det också var ett yrke.
Sedan dess har hon skrivit låtar till en rad kända artister, både svenska och internationella.

Men det var i ren ilska och besvikelse på en person som hon började skriva låtar på svenska. Materialet blev så pass personligt att hon insåg att hon själv var tvungen att framföra det, förklarar hon på väg till nästa stopp: Ljuscaféet på Centralbadet på Holländargatan.

Vi låter mätaren gå med Ana Diaz. Åker taxi mellan lite olika platser som betyder ngt för henne. Ljuscafeett Fotograf Oliver Lindkvist

Ljuscafeet på Centralbadet. Fotograf: Oliver Lindkvist

– Jag och Johanna som jag jobbar med brukar gå ner och sätta oss här och dricka kaffe efter vi har haft möten på Sony Music. De har kontor här i huset, säger Ana som nu ger ut sin musik på den egna labeln Winwin recordings men jobbar med Sony Music som gör den tillgänglig för allmänheten.

Nu släpps Lyssna del 2. Precis som den första EP:n kretsar musiken mycket kring kärlek och relationer, gamla uppbrott. Att det skulle vara svårare att skriva om sådant när hon känner sig lycklig, som nu, har hon inte märkt av.

– Det är bara att tänka tillbaka på en gång när man var ledsen. Alltid finns det något man inte har sagt, eller skulle vilja säga, säger hon.

Ana plockar upp en brunprickig banan ur väskan, tar en klunk av sin cappucino, blundar och njuter av de konstgjorda solstrålarna inne på caféet. Hade hon sagt till sitt 14-åriga jag att hon skulle stå på scen och sjunga inför folk hade hon aldrig trott det.

– Det känns stort att jag klarar av det och nu får jag faktiskt en lyckokänsla precis när jag går av scenen. Det har varit en riktigt fin uppstart med turnén, säger Ana.

Vi åker vidare mot Södermalm. Det är här hon känner sig som mest hemma i Stockholm, när hon sitter vid fontänen på Mariatorget och tittar på föräldrarna som försöker få sina barn att gå hem från gungorna eller när hon blickar ut över stan från den välkända utkiksplatsen längs Monteliusvägen.

– Man blir ganska liten i sammanhanget när man kan se långt.

Under ett par års tid bodde Ana i en lägenhet på Bastugatan precis intill berättar hon och öppnar grinden till en liten undangömd trädgård.

– Hit kan man ta folk när man vill vara lite romantic, säger Ana med ett leende och försvinner in bakom det höga röda staketet.

Vi låter mätaren gå med Ana Diaz. Åker taxi mellan lite olika platser som betyder ngt för henne. Montelius Fotograf Oliver Lindkvist

Den undangömda lilla trädgården, Olle Adolphsons park, är en av Anas absoluta favoritplatser. Fotograf: Oliver Lindkvist

Fakta

Har samarbetat med såväl Britney som J-Lo

Namn: Ana Diaz.

Ålder: 39 år.

Bor: Vasastan.

Karriär: Har under många år arbetat som internationell låtskrivare och skrivit för bland annat Britney Spears, One Direction, Wyclef Jean, David Guetta, Rami Yacoub, Jennifer Lopez, William Orbit och svenskar som Agnes och Petra Marklund, Andreas Kleerup, Loreen och Petter. Nu är Ana Diaz själv aktuell som artist, med texter på svenska.

Aktuell: Släppte sin andra­ EP Lyssna, del 2 den 21 ­oktober. Spelar på Debaser Strand den 18 november.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.