Anders Lundin till Järfällafestivalen

Den 9 september går Järfällafestivalen av stapeln för sjätte gången.
Den 9 september går Järfällafestivalen av stapeln för sjätte gången.
Även ”Mellanösterns Bob Dylan” Ramy Essam och Mello-duon Bella & Filippa står på scen den 9 september. Men dessutom blir det marknad, mässa och prova-på-aktiviteter i Jakobsbergs centrum.

När Järfällafestivalen arrangeras för sjätte året den 9 september är det med en gedigen uppsättning artister. Anders Lundin är konferencier för festivalen och kommer leda allsång. Lekisjazz som spelar jazz för barn ska spela, likaså opera-trion Divine som uppträder på gator och torg. Även gycklargruppen TRiX och Järfällatrollkarlen Robert Ace ska uppträda. På scen står också Mello-duon Bella och Filippa, som ställde upp med låten ”Crucified” i melodifestivalen.

”Mellanösterns Bob Dylan”

En av årets mest uppseendeväckande akter är Ramy Essam, som kallats ”Mellanösterns Bob Dylan”. Ramy Essam blev först känd som inofficiell trubadur för den egyptiska revolutionen 2011. Hans låt ”Irhal” (ungefär ”lämna” eller ”avgå”), som krävde diktatorn Hosni Mubaraks avgång blev en populär kampsång för demonstranterna på Tahrirtorget.

Det brittiska kulturmagasinet Time Out listade ”Irhal” som nummer tre på listan över hundra låtar som förändrat historien. Sedan militären tog makten i Egypten har Ramy Essam levt i exil i Sverige.

Inte bara musik på festivalen

Förutom uppträdanden hålls en mässa med information om bostäder och byggprojekt i Järfälla. Föreningar och kulturskolan håller prova-på-aktiviteter, det erbjuds ponnyridning och åk med häst och vagn, djurklappning, hoppborg, ansiktsmålning och ett litet tivoli för yngre barn. Dessutom kommer många butiker i centrum ha särskilda erbjudanden.

Festivalen pågår hela lördagen den 9 september och arrangeras av Järfälla kommun, Järfällahus och Citycon (fastighetsbolaget som driver Jakobsbergs centrum).