ANNONS

Anmälningarna strömmar in till Konstrundan

Danderyds konstrunda, Jenny och Karin
Jenny Grant och Karin Nordvaller är två av tre arrangörer till årets konstrunda.
Danderyds konstrunda går av stapeln för fjärde gången i höst. Redan nu ska anmälan in.
– Det ser jättebra ut, anmälningarna ramlar in, säger Karin Nordvaller.
ANNONS

För fjärde gången arrangeras Danderyds konstrunda. Tidigare har runt 65-70 konstnärer öppnat upp och ställt ut sina verk under en helg. I år ser det ut att bli lika minst lika många deltagare.

– Det ser jättebra ut, anmälningarna ramlar in. Jag ser att det kommer mycket nya människor och det är många unga också. De har börjat lära sig vad en konstrunda är för något, säger Karin Nordvaller som är en av hjärnorna bakom konstrundan.

Vad är en konstrunda för något då?

– Det är en helg som ger konstnärer i Danderyd möjlighet att visa upp sin konst. Antingen i sitt hem eller ateljé i Danderyd. Och alla får vara med – det här ska vara en rolig sak oavsett ålder.

Danderyds konstrunda arrangeras vartannat år i kommunen och 2017 var det nästan 10 000 besökare som gick runt till de som ställde ut i hem, garage, trädgårdar eller ateljéer.

– Vi sålde mycket. Jag tror att alla konstnärer fick sälja verk. Det finns verkligen något för alla smaker och uttryck. I år har många duktiga konstnärer anmält sig. Vissa verk håller väldigt hög kvalité, det blir en spännande blandning, säger Karin.

ANNONS

Hotat event

Även om konstrundan är populär ligger det både mycket arbete och utgifter bakom. Och efter förra konstundan ryktades det om att den kanske skulle gå i graven då kommunen drog tillbaka sitt bidrag på 25 000 kronor.

– Det tar väldigt mycket kraft att jaga sponsorer. Jag vill att kommunen ska visa sin uppskattning för det vi gör. Det gör man bäst genom att ge större bidrag, sa Karin Nordvaller för två år sedan.

Nu är det alltså klart att det blir en omgång till men hur det blir med det ekonomiska stödet från kommunen är ännu inte klart.

– Vi har fortfarande inte fått besked om vi får något bidrag från kommunen men det ordnade sig förra gången och jag har pratat med Hanna Bocander (kommunstyrelsens ordförande) och hon ska hålla invigningstalet så det löser sig kanske med bidraget nu också, säger Karin.

Vad är den ultimata drömmen med konstrundan?

– Det vore fenomenalt om alla satt i sina hus och skapade något och öppnade upp på konstrundan. Det hade varit något det.

Anmälan för att ställa ut är öppen till den 31 mars. Mer information hittar ni på: http://danderydskonstrunda.se/

Konstrundan går av stapeln den 6-8 september och öppnar med en vernissage på fredagen i Elverket i Djursholm.

Karin Nordvaller

Karin Nordvaller (med grå scarf) under förra årets konstrunda. Foto: Malin Jochumsen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.