ANNONS

Artister spelar för rent vatten

På lördag blir det festival på utomhusscenen vid Kulturhuset. Alla artisterna spelar gratis för rent vatten till dem som inte har. Producenten Stina Bengs hoppas att festivalen blir tradition.
ANNONS

Stina Bengs håller tummarna för fint väder på lördag. Då har hon samlat ihop 14 artister som ska spela och samla in pengar till ­organisationen Water Aid.

– Vi tycker att det är så självklart att vi öppnar kranen och det kommer vatten, eller att kunna gå på toaletten. Men så är det inte för alla. Till exempel saknar en stor del av världens befolkning toalett. Jag ser det som ett fredsarbete att fler människor får tillgång till rent vatten, säger hon.

Stina Bengs är Vallentunabo och musiker. Bland annat har hon sjungit tonsatta dikter av Karin Boye och tolkat Bellman och Edith Piaf. Sedan mars förra året är hon också ordförande för organisationen Artister för Fred som står bakom den så kallade Vattentunafestivalen och organisationens projekt ”Rent vatten”.

Festivalen äger rum under lördagsförmiddagen och kvällen. Alla artister spelar på utomhusscenen bakom Kulturhuset i Vallentuna. Det är gratis att komma och lyssna. Den som vill kan ta med sig en fällstol eller en filt att sitta på. Men det kommer att gå runt bösskramlare och på scenen kommer ett vattenrör att fyllas på med blått vatten för var 1 000:e krona som samlas in.

Programmet är varierande. Målet är att det ska finnas något för alla. Till exempel spelar musikgruppen RAA låtar ur barnföreställningen X,Y,Zebra. Teater blir det när Ingela Karlsson spelar ett utdrag ur sin föreställning Jeanne d’Arc. Mot slutet av kvällen spelar Oxygen Sally cabaretpunk.

– Min förhoppning är att Vattentunafestivalen blir en tradition, säger Stina Bengs.

Organisationen Artister för fred har enligt henne haft en undanskymd tillvaro under 2000-talet. Den startades 1982, när fredsfrågan var het och fredsrörelsen stark, av skådespelerskan Bibi Andersson. Men nu tror Stina Bengs på en nytändning för Artister för Fred.

– Jag känner den största tillit för att vi är tillbaka, säger hon.

ANNONS
Fakta

Festival på utomhusscen

Äger rum den 6 september klockan 13–21.

Musikgruppen RAA uppträder.

Ivan Dittmer sjunger visor av Allan Edwall

Martin Persson spelar solidaritetslåtar

Birgitta Söderström och Ulrik Bodén spelar jazz.

Stina Bengs uppträder också. i två olika konstellationer.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.