ANNONS

Aschberg ska jaga troll i tv

”Jag tror jag haft fördel av inte komma från någon sorts gymnasieskola och ha gått den vägen. Jag har fått inblick i hur folk har det i allmänhet och har lättare att slå mig i slang”.
”Jag tror jag haft fördel av inte komma från någon sorts gymnasieskola och ha gått den vägen. Jag har fått inblick i hur folk har det i allmänhet och har lättare att slå mig i slang”.
Domare i ”Talang Sverige”, ny programledare i ”Efterlyst” och snart på jakt efter näthatare i nya tv-serien ”Trolljägarna”.

Robert Aschberg har alltid stuckit ut. Redan under uppväxten i Bromma var han en vildbase.
ANNONS

På måndagar kan man se Robert Aschberg i juryn för TV3:s ”Talang Sverige” på jakt efter nya super­talanger. Juryn beskriver han som en spretig blombukett.

Vilken blomma är du då?

– Det vet jag inte, jag är inte så floral. Jag är ordförande, men det betyder i praktiken ingenting.

Vad har du för meriter?

– Inga som helst. Ett groteskt utseende och synpunkter på det mesta. Jag har en viss svaghet för kufar och har sett många komma och gå i mer än ett kvarts sekel i olika konstiga program som jag jobbat med.

Robert menar att han har varit ”jätteblödig” och låtit alltför många gå vidare. Att hoppa på någon som ligger tycker han är otufft. Robert minns första gången han bandade provprogrammet för ”Diskutabelt”.

– Jag var fruktansvärt nervös, som om de stuckit in en hand i buken på mig och vridit om. Nu är jag aldrig nervös. Jag skärper mig om det är lite stress, men jag är aldrig skraj. Det är inte så farligt att göra bort sig.

Robert Aschberg är inte rädd för att ta konflikter. Förut ledde han ”Grannfejden”. Nu ska han snart jaga nättroll, sådana som sprider sitt hat på nätet, i ”Trolljägarna” också den på TV3.

– Vi identifierar fega kräk som trakasserar andra människor och frågar vad fan de menar. Många gör sådant som är kriminellt. Folk begriper inte det, eftersom de sitter vid ett tangentbord och spyr ut en massa skit.

ANNONS

Många av nättrollen beskriver han som bittra förlorare i sociala sammanhang.

Robert berättar att det finns hundra trådar på Flashback och högerextrema sidor om honom. De har också kapat hans namn på Facebook och Hotmail.

– Tomma tunnor skramlar mest. Men det är obehagligt, en del av de här jävla tomtarna hänger ut anhöriga och tredje person. Det blir jag förbannad på. Vad de skriver om mig skiter jag högaktningsfullt i.

När tv-teamet från Trolljägarna söker upp näthatarna har reaktionerna blivit allt från skrik och gråt till ånger. Det är lätt att vara Tarzan när man sitter vid sin datamaskin och är anonym, säger han.

Med programmet vill Robert stävja oskicket på nätet och en del kommer att hamna i rätten.

Vad har du för temperament?

– Jag är en rätt sävlig typ. Om jag blir riktigt arg märks det, men jag orkar inte jaga upp mig för all skit.

Du har inte den sävliga blicken.

– Nej, jag vet att folk på jobbet kan fråga: ”Varför är han så arg?” Men jag är inte alls arg, jag är en rätt nöjd och lycklig typ. Det är ett lyte snarare än en humöregenskap.

Robert växte upp på Kungsklippan på Kungsholmen. När familjen ärvde farföräldrarnas hus flyttade de till ett borgerligt område i Bromma. Robert trivdes inget ­vidare i skolan, men gillade kompisarna och hade hyfsade betyg.

– Vi var ganska oppositionella, rökte mycket brass och var rätt vilda. Mina föräldrar baxnade när de fick höra hur vi höll på.

När slutade du?

– Jag mognade så småningom, när jag fick egna barn och så. Nu bor det bara mediapack i Bromma. Det är en väldig koncentration i klass med Södermalm, där jag bor sedan 30 år. Vet inte hur lång tid det tar för att kvalificera sig för att bli Söderkis, men jag tror man ska vara född där och aldrig ha lämnat ön.

Fakta

Har titeln senior advisor

Namn: Robert Aschberg.

Ålder: Fyller 62 den 19 mars.

Bor: ”På NoFo, Södermalm”. Uppväxt på Kungsholmen och i Bromma.

Familj: Hustrun Lotta, tre barn, hundvalp.

Yrke: ”Senior advisor.”

Aktuell: I TV3: s ”Talang Sverige” på måndagar, ­”Efterlyst” och i ”Trolljägarna” framöver.

ANNONS