ANNONS

Loke, 14, från Backlura i huvudrollen när Gardells bok blev film

Loke Hellberg, 14 från Backlura i filmen En komikers uppväxt
Loke Hellberg, 14, i en scen från filmen En komikers uppväxt, som har premiär den 11 oktober.
Det började med en statistroll vid nio års ålder. Efter det har det bara rullat på för Loke Hellberg, 14, från Backlura.
Nu spelar han huvudrollen i en riktig storfilm – filmatiseringen av Jonas Gardells En komikers uppväxt, som har premiär på biograferna på fredag.
ANNONS

Det var Lokes mormor – vem annars? – som satte igång det hela. Hon hade noterat att Loke gillade att göra sig till, spexa och spela roller, så hon tipsade honom om en statistsajt. Och han anmälde sig.

– Dagen efter ringde de från SVT och jag fick vara med i serie i en mikrosekund. Efter det har det bara fortsatt och blivit större och större, berättar Loke.

Delar roll med Johan Rheborg

Sedan dess har han bland annat spelat i reklamfilmer och varit med i humorserierna Partaj och Pinata. Han har också spelat huvudrollen i den Guldbaggebelönade långfilmen Krig av Goran Kapetanović.

Men nu spelar han alltså huvudrollen i en film som bygger på en roman väldigt många svenskar har läst: En komikers uppväxt av Jonas Gardell från 1992. Loke spelar den blivande komikern Juha som ung, medan rollen som den vuxne Juha spelas av Johan Rheborg.

Mobbad – och mobbare

Den är en berättelse om längtan, vänskap – och svek.

– Min rollfigur försöker vara något av klassens clown, men är väldigt osäker på sig själv och försöker passa in. Det gör att han både blir mobbad och mobbar andra. Han skadar dem som faktiskt är hans riktiga vänner bara för att försöka vara cool, säger Loke.

Loke Hellberg, 14, i En komikers uppväxt.

Tidstrogen klassrumsmiljö. Filmen utspelar sig 1970-talet. Foto: Erik Molberg Hansen/En komikers uppväxt

Finns det något hos Juha som du känner igen från din egen uppväxt?

ANNONS

– Lite grann. Jag vet hur det är att försöka passa in. När jag var yngre var det mycket så. Men man förändras med åldern.

En komikers uppväxt, regisserad av Rojda Sekersöz, har premiär på fredag den 11 oktober.