ANNONS

Bard är snäll mot idolerna

Alexander Bard utlovar udda karaktärer under årets säsong. ”Vi har ett par riktiga supertalanger med starka karaktärer som dessutom kan sjunga och är musikaliska”, säger han.
Alexander Bard utlovar udda karaktärer under årets säsong. ”Vi har ett par riktiga supertalanger med starka karaktärer som dessutom kan sjunga och är musikaliska”, säger han.
Tio år har gått sedan ”Idol” sändes för första gången och nu är det dags igen. Att tv-tittarna skulle tröttna tror inte Alexander Bard, en av jurymedlemmarna.

– Idol kommer att finnas lika länge som Aktuellt och Rapport.
ANNONS

Darin, Amanda Jensen, Agnes, Robin Stjernberg, Kevin Borg. Och några till. I år firar ”Idol” tioårsjubileum och kan stolstera med att ha vaskat fram åtskilliga framgångsrika artister. Förra veckan drog en ny säsong igång och Alexander Bard är övertygad om att en ny storstjärna finns bland deltagarna.

– Årets trend är excentricitet. Vi har ett par riktiga supertalanger med starka karaktärer som dessutom kan sjunga och är musikaliska. De kommer helt klart att gå hem i stugorna. I år har vi inga sjungande fotbollsspelare, vi har inga som åker snålskjuts på att de är kända för något annat sedan ­tidigare.

Så Kevin Walker borde inte ha ­vunnit?

– Han har använt sin vinst och fick en grym hit med ”Belong”. Han har en karriär och fullt upp både med musiken och fotbollen. Och han är en skittrevlig kille. Men det är inte där Idols framtid ligger, sjungande fotbollsspelare är inte det som toppar listorna i längden.

Att vinna Idol betyder inte alltid att man har en garanterad musikkarriär framför sig. Ofta har det till och med gått bättre för deltagare som slagits ut tidigt under säsongen.

– Det har blivit mindre viktigt för deltagarna att vinna. Kommer de bara tillräckligt långt får de kontakter i musikbranschen. Se bara på Erik Rapp och Miriam Bengtsson. De var två udda deltagare i förra årets Idol, men är målmedvetna och igång med sina grejer. ”Idol” gav dem en plattform och efter programmet blev de nerringda av låtskrivare och producenter.

Det blir mycket tal om att knyta kontakter och paketera sig själv och hitta plattformar. Finns det en risk att deltagarna bara blir själlösa produkter?

– Nej, då tappar tv-tittarna intresset. Du kommer ingenstans om du känns som en maskin som kommer och sjunger, då kommer aldrig tv-tittarna att rösta eller köpa dina plattor. De ska förmedla något som är äkta och inget är mer avslöjande än en tv-kamera, säger Alexander Bard.

Förutom att hitta en ny stjärna ska ”Idol” fira tioårsjubileum. Den första idoljuryn är med på ett hörn och tidigare programledare och deltagare dyker upp.

ANNONS

– Det finns en fantastisk story att berätta. Det finns otroligt många talanger som har lyckats genom ”Idol”, den historien vill vi förmedla.

Utöver Alexander Bard ingår Laila Bagge Wahlgren och Anders Bagge i juryn. Och om man får tro Alexander Bard är han trions snällaste.

– Jag är mer inlyssnande i år ­eftersom Anders har blivit tuffare. Laila är också i storform, men det har hon varit hela tiden. Anders är i form och jobbar med världs­stjärnor. Han har stora framgångar just nu och det märks, han har en formtopp.

Så du har inte en formtopp?

– Jag har inget behov av att säga sanningen till någon om Anders redan har gjort det. Då kan jag vara mer nyanserad i min kommentar. Det är skönt, det blir en snällchock från Alexander Bard i år.

Sjungande ­fotbollsspelare är inte det som toppar listorna i längden.

Fakta

Baggarna med i juryn sedan 2008

Laila Bagge Wahlgren och Anders Bagge har suttit i juryn sedan 2008 och Alexander Bard sedan 2011. När de fick frågan om att göra en ny säsong tackade de ja direkt.

Laila Bagge Wahlgren: ”Det är så spännande med det oväntade mötet när en ny talang kliver innanför dörren. Det är stort att få vara med och ge någon chansen att bli Sveriges nästa stjärna”.

Anders Bagge: ”Idol blir bara bättre och bättre. När jag började var jag osäker inför att göra tv, men det är jag inte längre. Idol är organiskt i och med att det varje år får nya deltagare. Att få vara med deltagarna på resan från ax till limpa är fantastiskt.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.