ANNONS

Halvtomt nöjestempel

Jonas Högstedt och Tomas Englund, byggnadsarbetare från Sundvall, skulle gärna se fler gäster vid baren.
Jonas Högstedt och Tomas Englund, byggnadsarbetare från Sundvall, skulle gärna se fler gäster vid baren.
Crispin Eckhardt, 12, är fena på att bowla.
Crispin Eckhardt, 12, är fena på att bowla.
Ett gäng Skellefteåbor festar före en match på Hovet.
Ett gäng Skellefteåbor festar före en match på Hovet.
Tolv Stockholm, under Tele2 Arena, slog upp dörrarna med ambitionen att bli söderortsbornas eget nöjestempel.

Så har det inte blivit. Evenemangspubliken hittar hit – men inte de som bor i krokarna.
ANNONS

Vägen från Globens t-banestation till Tolv Stockholm är kort. Det tar bara fem minuter att gå längs Arenavägen, men det är en ödslig och mörk sträcka. Kanske är det en av förklaringarna till de halvtomma krogar och barer som möter oss i nöjestemplet denna torsdagskväll i februari.

– Det är synd att det är så lite folk, för det är ett trevligt ställe, säger byggnadsarbetaren Jonas Högstedt som kopplar av med en öl och en Pernod vid bardisken i Bistro & Bo, inne i Tolv Stockholm.

Han och kollegan Tomas Englund är Sundsvallsbor, men bor och jobbar i Stockholm långa perioder. De hittade Tolv Stockholms mikrohotell Bistro & Bo på nätet och föll för läget. De gillar både personalen, maten och stämningen. Men var är gästerna, undrar de.

– Vi har pratat med personalen om det. De är också bekymrade över att det är så tomt, säger Tomas Englund med en nick mot krogborden.

Tolv Stockholm, beläget under Tele2 Arena, öppnade i slutet av oktober 2013. Det här skulle bli söderortsbornas nöjestempel, var mantrat. De skulle inte behöva åka in till stan för att roa sig utan komma hit när de ville äta gott, festa, dansa eller göra något skoj med barnen.

Fyra månader senare har ägaren, SGA Fastigheter, insett att det inte är så lätt att få folk att ändra sina vanor. När det är stora evenemang i området – på Hovet, i Globen eller på Tele2 Arena – är det visserligen helt fullt i Tolv Stockholm och på luncherna fylls krogarna av folk som arbetar i området. Men vanliga kvällar har krogarna problem.

– Vi måste bli bättre på att locka hit lokalbefolkningen. Det är naturligt att det tar tid, men vi måste jobba på det med reklam och roliga aktiviteter. Många söderortsbor verkar inte ens veta att Tolv Stockholm finns, säger Stefan Pruscha, utvecklingschef på SGA Fastigheter.

Det ställe som lyckas bäst med att dra folk på vardagskvällar är O’Learys som lockar med både bowling, pingis och en minigolfbana. Härinne hittar vi Åsa Eckhardt som bowlar med sina tre barn och deras mormor. Familjen har varit här flera gånger och tycker att stället är toppen.

– Men jag måste säga att de inte marknadsfört sig särskilt bra, jag har undrat varför Tolv Stockholm inte syns mer utåt. Vi har bott så länge i söderort och har varit så ofta vid Hovet och Söderstadion att vi känner väl till området så vi hittade lätt hit. Men jag har ju sett hur tomt det är, säger Åsa Eckhardt.

ANNONS

En rundtur genom byggnaden ger henne rätt. Det är glest vid borden på de flesta ställen. Undantaget är Printz mathall där ett gäng Skelleftebor, som ska se en match mellan Skellefteå och AIK på Hovet, fyller flera långbord. Några andra matgäster finns också. Kompisarna Jenny Österlund, från Farsta och Carina Törnstrand, från Tyresö, hugger in på en ost- och charkuteribricka.

– Jag läste när Gourmet och Gourmand testade Printz mathall i Lokaltidningen. Det var så jag hittade hit. För oss är det är ett perfekt ställe att slinka in på efter jobbet, säger Jenny Österlund.

Jag måste säga att de inte marknadsfört sig särskilt bra, jag har verkligen undrat ­varför Tolv Stockholm inte syns mer utåt.Sturebybon Åsa Eckhardt

Fakta

Barer, krogar och nattklubb under samma tak

Tolv Stockholm ägs av SGA Fastigheter. Det 12 000 kvadratmeter stora utrymmet rymmer:

Bistro & bo: hotell med bistro.

Davaj delikatessen: smörgåsbar med rättigheter. Karaoke en trappa upp.

Enzo’s: pizzeria där man kan se ligafotboll.

Freshii: ekologisk salladsbar.

Frozzy: frozen youghurtbar.

O’Learys: sportbar med mat, minigolf, bowling, pingis.

Printz mathall: krog med korv som specialitet. Printz ölhall ligger bredvid.

Solidaritet Arena: nattklubb med tre dansgolv och livescen.

Interaktiva kapslar: fem platser, mitt i byggnaden, med aktiviteter som byts ut efter hand.

ANNONS