Barkarbyträffen för nionde raka året

Som mest har bilträffen haft 15000 besökare och 7000 bilar. Denna bild är från 2016.
Som mest har bilträffen haft 15000 besökare och 7000 bilar. Denna bild är från 2016.
Vilken bild som helst, som väcker intresse, kan ställas ut och vinna pris.
Vilken bild som helst, som väcker intresse, kan ställas ut och vinna pris.
Till träffen kommer också bilar med sofistikerade ljudsystem.
Till träffen kommer också bilar med sofistikerade ljudsystem.
Det som av arrangörerna kallas Stockholms största bilträff, Barkarbyträffen, går snart av stapeln för nionde året i rad. Årets nyhet är en barberarvagn, och arrangörerna hoppas på tusentals gäster.

Det började som ett kompisgäng i ett parkeringsgarage i Jakan – nästan tio år senare drog Barkarbyträffen 15000 besökare till IKEA-parkeringen.

– Ja, det skenade iväg lite, säger Martin Larsson som jobbat med bilträffen sedan starten.

De huvudsakliga arrangörerna är en liten grupp om fyra personer, men omkring dem finns ett stort nätverk av bekanta och intresserade som hjälper till och arbetar som funktionärer under bilträffen. I år går evenemanget av stapeln lördagen den 6 maj. När IKEA stänger vid 18 blir parkeringen  festivalområde, och vid klockan 20 är det officiellt öppet för besökare.

Besökare kan förvänta sig matvagnar, en barberarvagn – nytt för i år, och förstås: bilar, bilar, bilar. Förutom att få inspiration från fina bilar kan man också ställa ut sitt åk, och hoppas på pris. En oberoende jury, inhämtad från Skåne, har fått uppdraget att leta fram intresseväckande bilar.

– Man kan ställa ut bilen precis som den är, det är inget särskilt man får pris för. Det kan vara en väldigt fin gammal original-Mustang eller en jättefixad Nissan Skyline. Alla har lika stor chans att vinna om man gör något speciellt med sin bil, säger Martin Larsson.

I år hoppas arrangörerna särskilt kunna tvätta bort ungdomsstämpeln på bilkulturen, och hoppas kunna locka fler barnfamiljer än vanligt. En vecka före evenemanget hade över tretusen personer anmält sig på Facebook, och sextusen till hade anmält sig som ”intresserade”.

– Det här är ett event för alla personer i alla åldrar, säger Martin Larsson.

Fakta

Barkarbyträffen 2017

Vad? Bilträffen Barkarbyträffen som genomförs för nionde året i rad

Var? På IKEA-parkeringen i Barkarby handelsområde

När? Från klockan åtta till tolv på kvällen, lördagen den 6 maj