ANNONS

Barnens superkändis lämnar Draken för att gå i kloster

Ayla Kabaca med veteranerna Suzanne Reuter och Gladys del Pilar
Ayla Kabaca mellan veteranerna Gladys del Pilar och Suzanne Reuter, som tillsammans ska göra musikalen En värsting till syster.
En superkändis bland barn och bästa kompis med en drake. I höst gör Bolibompa-profilen Ayla Kabaca sin första stora musikal på Chinateatern ihop med "nunnorna" Suzanne Reuter och Gladys del Pilar.
ANNONS

1992 gick filmen En värsting till syster med Whoopi Goldberg upp på bio. Då var Ayla Kabaca 14 år och gick på högstadiet i Täby.

– Min far är från Svarta havet. Men min mor är född och uppväxt i Lahäll, men jag växte upp med min stora familj i Näsbydal. Jag har djupa Täbygener, berättar Ayla Kabaca, som numera bor med sin egen familj, man och fyra barn, på Södermalm i Stockholm.

Kompis med Emma Peters redan i tonåren

Musiken kom tidigt in i Aylas liv. Hon spelade tvärflöjt i kommunala musikskolan i Täby. Flera vänner, som hon har kvar än i dag, fann hon då hon gick Täby musikklass och senare nästlade sig in i estetelevernas musikal på Tibble gymnasium. Ayla berättar att hon hängde med Emma Peters, numera känd som en i Grotesko-gänget och från tv-serien Finaste familjen, på teatergården Flygvillan i Täby.

Nu har Ayla Kabaca passerat 40-strecket och kan se att de där åren formade henne och förde in henne på musikalbanan.

– Vi hänger på Tibble teater sjukt mycket. Och gjorde musikaler där, ”Döde orm” och ”Oliver”. Det var verkligen en skola för livet.

Började på SVT som tolvåring

Ayla Kabaca har också mer eller mindre växt upp i tv-rutan. Hon var bara tolv år när hon klev in på SVT.

– Då var jag knattereporter i nyhetsprogrammet Barnjournalen. Jag tror att det också har präglat mig att jag jobbat mycket med barnkultur. Jag fick åka till New York för att göra reportage om Barnkonvention.

Men inte många tv-tittare vet att Ayla Kabaca, som kanske är mest känd från tiden som programledare i Bolibompa och för turnéer med Drakshowen, också är utbildad på musikalprogrammet vid Teater och Operahögskolan i Göteborg.

Ayla har gjort både Mozart! och Blodsbröder med Wermland Opera.

ANNONS

”Det kommer bli lysande”

Och till hösten är det alltså dags att göra musikal igen. Då ställer sig Ayla Kabaca på Chinateaterns scen ihop med några av Sveriges mest älskade artister i musikalversionen av den gamla biokomedin ”En värsting till syster”, som handlar om nattklubbssångerskan Deloris, som flyr maffian och blir nunna.

Vilket gäng du har omkring dig i musikalen!

– Ja, det är verkligen inget orutinerat gäng. Det ska bli superkul, Suzanne Reuter är med och spelar abbedissan. Det kommer bli lysande. Och Gladys del Pilar har huvudrollen. När jag fick se rollistan sa jag ”Ja! Vad kul!”.

Koreografen och dansaren Karl Dyall, som också är med i gänget, har hon jobbat ihop med tidigare.

– Karl Dyall och jag har jobbat tillsammans i Banankontakt med Electric Banana Band. Då spelade jag ond fröken och Kalle koreograferade. Det var ju superkul.

Ayla Kabaca med veteranerna. 20190212 China teatern, Stockholm SwedenPressfotografering inför uppsättning av svenska versionen av "En värsting till Syster" Med SuzaNNne Reuter och Gladys De Pilar

Här sitter Ayla Kabaca tillsammans med Gladys del Pilar och Suzanne Reuter vid pressfotograferingen i våras inför premiären av den svenska versionen av ”En värsting till syster”.

Får jobba med sin förebild Suzanne Reuter

Hon ser mycket fram emot att jobba ihop med Gladys del Pilar och Suzanne Reuter för första gången.

– Suzanne Reuter har jag sett upp till ända sedan jag var liten. Jag vet inte om du har sett ”Ebba och Didrik”, men jag fullständigt älskade den tv-serien och har faktiskt börjat titta på den igen nu när barnen blivit så stora. Suzanne Reuter fullkomligt lyser där som Ebbas mamma.

Går in i ”repbubblan” i juli

När Mitt i Täby gör intervjun med Ayla Kabaca är det fortfarande vår och långt till premiären den 11 september. I slutet av juli börjar den intensiva repetitionsperioden. Ayla beskriver det som att hon då kommer att gå in i en ”repbubbla”. Första tiden brukar vara lite av en smekmånad och sedan kommer tvivlen.

– Jag tänker att det är lite som ett förhållande. Först förälskelsefasen, ”Åh, jag älskar den här musiken och koreografin” och sedan, ”Klarar jag det här?”.

Fasen av tvivel brukar dock inte vara så länge, tillägger hon.

– Det är ett måste att man ska gå igenom det här tvivlet.

”Verkar vara en sköning”

Du ska spela nunna. Hur känns det?

– Japp, det är ju en hel drös med nunnor i detta klostret. Jag är en nunna som är lite egen, lite uppe i det blå. Jag tycker att hon verkar vara en riktig sköning, men jag har ju inte läst hela manuset ännu. Maria de la Tour heter hon.

”Det ska bli en fröjd och sätta på sig dessa nunnekläder.”

Ayla Kabaca

Den kända kostymdesignern Camilla Thulin gör kläderna till musikalen. Ayla, som under intervjun räknar upp ”stryka och mangla” som en dold talang och säger sig vara dotter till en äkta ”strykexpert”, säger att hon ser fram emot att byta mammalivets skrynkliga mjuksbralla mot Camilla Thulins strikta nunnedok.

– Det ska bli en fröjd och sätta på sig dessa nunnekläder.

Ayla leder Barnens allsång för 14:e året

Men innan det är dags att ikläda sig nunnerollen ska barnens superkändis Ayla Kabaca åtta söndagar i sommar leda Barnens allsång på Sollidenscenen på Skansen.

– Jag kör för 14:e året. Snart har jag kört lika länge som Bosse Larsson. Jag ska försöka bräcka honom och siktar på att slå rekord på Skansen, säger Ayla Kabaca med ett stor skratt.

Täbyprofilen

Ayla Kabaca – från Bolibompa och Barnens allsång till musikal

Namn: Ayla Kabaca.
Ålder: 41 år.
Bor: Södermalm, Stockholm.
Uppväxt: Näsbydal, Täby.
Familj: Maken Klas Backman och barnen Sibylla, 1,5 år, Alrik 7 år, Adil 10 år och Selma 13 år.
Aktuell: Allsångsledare på Barnens allsång på Skansen, som kört hela sommaren och även 11/8 och 18/8 kl.14-15. Den 11 september är det premiär för musikalen En värsting till syster på Chinateatern i Stockholm, där hon spelar nunnan Maria de la Tour.
Intressen: ”Jag frågade min syrra: Har jag någon hobby egentligen? Nej du har nog inte det. Har jag några intressen då? Nja… Men jag tycker väldigt mycket om att läsa massa böcker och nörda in mig i olika genrer”. ”Jag kanske ändå har ett litet intresse. Historia. Det är roligt. Gärna historia i ens närheten”.
Boktips: I döden för dig av Mian Lodalen och Maria Ahlsdotter.
Dold talang: ”Jag är sjukt bra på att fuskstäda. Det kan se så himla städat ut på ytan och det luktar rent. Men öppna inte torktumlaren för då – som för övrigt inte fungerat på tre år. Och stryka och mangla, det är ju en hobby. Gud, jag låter inte klok. Men det är sjukt tillfredställande när det blir platt”.

ANNONS