Bästa råbiffen den här sidan om Paris

En rolig rulle – råbiff med ostronkräm och rödbeta, samt en perfekt Iberico-­gris.
En rolig rulle – råbiff med ostronkräm och rödbeta, samt en perfekt Iberico-­gris.
Kändiskocken Marcus Aujalays nya restaurang Tegelbacken är inte billig – men det är maten är väl, tycker Gourmé och Gourmand.
Fakta

Tegelbacken – så tyckte vi

Adress: Tegelbacken 2, City

Kök: Moderna mellanrätter.

Pris: Mellanrätter för 185–220 kr.

Miljö: Röd och rosa sammet.

Vegetariskt: Få alternativ.

Så tyckte vi: Gourmé: 4, Gourmand: 4

Stjärnkocken Marcus Aujalays nya restaurang ligger isolerat i ett svårt läge. Förvisso precis vid Centralen, men den som hittar en smidig väg över alla buss- och bilfält förtjänar en medalj.  Priserna på cirka 200 kronor för varje mellanrätt, som i ärlighetens namn är så små gör att du gärna äter fyra stycken, gör att notan lätt skjuter i höjden. Dessutom är konceptet med många mindre rätter inget som på förhand känns vidare spännande.

Inte förrän de hamnar framför Gourmé och Gourmand på tallriken.

Löjligt bra löjrom

Från menyns översta sektion med kalla rätter får Gourmand in en variant på råbiff som rullats in i tunna söta röbetsskivor. Tillsammans med en ostronkräm blir detta den roligaste råbiffen den här sidan om Paris just nu, menar Gourmé.

Gourmand är helt fokuserad på en löjligt bra liten tallrik med löjrom, som det dessutom är meningen att man ska äta med sked. Runda smaker ur
ett runt instrument. De tittar på ­varandra och ler. Vilken fullträff.

Ett torn av lök, biff och pimientos de padrón, samt kammussla­ med smör, soja, yuzu och shiitake­svamp.

Ett torn av lök, biff och pimientos de padrón, samt kammussla­ med smör, soja, yuzu och shiitake­svamp.

Efter första rundan är förväntningarna skyhöga. Men Tegelbacken fortsätter att leverera genomtänkta rätter som inte tappar styrfart med för många komponenter.

– De här kammusslorna (195 kr)
­bjuder på perfekt stuns mellan tändern­a innan de smälter i munnen, säger Gourmé om rätten som serveras med väldigt tydlig smak av brynt smör.

Smaker som smeker gästerna på Tegelbacken

En stekt fläskkotlett med potatis­puré och pistou (190 kr) är helt makalös i sin enkelhet. Det samma gäller köttet i rätten oxrygg med pimientos de padron och vinägersky (195 kr). Precis som med de kalla rätterna är det runda lena smaker som smeker sina gäster medhårs men som ändå lyckas hålla smaklökarna på alerten. En av få invändningar under kvällens sittning är att den pikanta apelsinsmaken tar för mycket plats i rätten som heter Kryddstekt ankbröst (190). Men ett extra plus är att husets vin, en fransos från Rhône, funkar riktigt fint hela kvällen.

Bland efterrätterna är det en variant på Pavlova med karamelliserat äpple som är allra bäst. Den luftiga chokladmoussen med saltkola är lite för luftig, men tack vare det fina lilla kakfatet som serveras med kaffet kan den oförätten snabbt glömmas.

Fler recensioner och nyheter om mat och krogliv hittar du här.