ANNONS

Karins konst berättar om Täbys modiga vikingar

Karin Walde har haft idén länge kring runskrifterna länge.
Karin Walde har haft idén länge kring runskrifterna länge.
Konstnären Karin Walde var minst sagt rätt person för jobbet. Hennes intresse för runskrifter väcktes när hon som barn cyklade förbi runhällen i Roslags Näsby. Sjuttio år senare fick hon hedersuppdraget att pryda rondellerna med Täbys försvunna runstenar.
ANNONS

Karin Walde var inte gammal när hon fick syn på sin första runskrift. 1943 upptäckte författaren Jan Fridegård en runhäll ett stenkast ifrån där Scandic Hotell står idag. Karin Walde gick 1949 i Roslags Näsbys folkskola (idag Ytterbyskolan) och hon cyklade förbi hällen varje dag på väg till skolan.

– Den var alldeles nymålad och den gjorde ett stort intryck på mig, säger den idag 77-åriga konstnären.

Från betesmark till motorväg

Hon minns hur hon barfota gick runt på ängarna i Roslags Näsby och fick hålla för näsan när hon passerade svinstugan uppe vid Grindtorp. Idag blåser 60 000 fordon förbi trafikplats Roslags Näsby varje dygn. Nu spelar Karin Walde en avgörande roll för den nya trafikplatsen.

Utsmyckningen av den nya rondellen vid Roslags Näsby trafikplats. Foto: Åsa Sommarström.

De försvunna stenarna

I rondellerna, som nästan kan ses som entrén in till Täby, har hon utformat konstverk som speglar den upplevelse hon hade på platsen för sjuttio år sedan. I den östra rondellen, den som vetter mot Näsby park, står det fyra runstenar. Kopior av stenar som funnits i Täby, men som idag är försvunna.

– Jag ville inte kopiera stenar som redan finns, och heller inte hitta på några nya. Jag valde därför fyra stenar som upptäckts men som försvunnit.

ANNONS

Hon har utgått från gamla träsnitt och teckningar som gjordes i samband med att man upptäckte stenarna. Till sin hjälp hade hon stenhuggaren Lukas Borula och stenkonservatorn Paterik Stocklassa.

En av de fyra originalstenarna ska finnas i skogarna mellan Hagby och Sollentuna.

– Man har gjort flera försök att hitta den, men eftersom den inte är utmärkt och det säkerligen vuxit mossa på den har det visat sig vara väldigt svårt, säger Karin Walde.

Utsmyckningen av den nya rondellen vid Roslags Näsby trafikplats. Foto: Åsa Sommarström

En historisk tanke bakom ratten

I den västra rondellen möts förbipasserande av en 55 meter lång ring i corténstål med 19 namn på riktiga människor som levde i Täby under vikingatiden.

– Min tanke var att lyfta de här modiga männen och kvinnorna som reste till Amerika, Island och Medelhavet utan kartor och utan kompass. Det är något att minnas när vi sitter i våra moderna bilar med gps:er.

Runskrifterna är namn över människor som levde i Täby under vikingatiden.

Många kvinnonamn

Under arbetet med att hitta namn på Täbys runskrifter förvånades hon över hur många av dem som var kvinnor.

– Det var både män och kvinnor som reste. Estrids (Jarlbankes farmor reds.anm) namnteckning har man hittat i ett kloster i Reichenau i södra Tyskland.

Känns det som ett hedersuppdrag?

– Ja, verkligen. Runorna i området är världsunika och det är inte så många som tar sig tiden att faktiskt upptäcka vad som finns här.