ANNONS

Berättelsen bakom New Yorkbilderna

"Här finns mycket potential för både foto och konst" - Martha Cooper.
"Här finns mycket potential för både foto och konst" - Martha Cooper.
Lekfulla barn i betongmiljö.
Lekfulla barn i betongmiljö.
Vad gör barn när föräldrarna inte ser på?
Vad gör barn när föräldrarna inte ser på?
Världsberömda fotografen Martha Cooper har besökt Vårby Bibliotek för ett samtal med Tobias Barenthin-Lindblad om hennes New Yorkbilder som hänger i Fullersta gård under hela våren.
ANNONS

När Martha Cooper kliver av tunnelbanan i Vårby gård och går över torget till biblioteket tittar hon sig omkring mot de gråa betongväggarna. Solen står lågt och de långa skuggorna intresserar henne så pass mycket att hon tar en bild med sin mobilkamera.

– Här finns mycket potential för både foto och konst. Det känns som att Vårby har samma vibb som i delar av New York, säger Martha Cooper och omfamnar några entusiaster som kommer fram till henne med bland annat ett exemplar av hennes bok Subway art.

Hon har kommit till Vårby bibliotek för att prata med Tobias Barenthin-Lindblad om hennes fotograferande. Under samtalet berättar Tobias att just boken Subway art inte bara är den mest sålda konstfotoboken i Världen utan även den mest stulna. Den kallas bland annat för ”bibeln” av graffitianhängare.

”Det hade inte kunnat ske idag, det var en annan tid”

Martha berättar om utställningen i Fullersta gård och hur de bilderna kom till. Det var under hennes tid på dagstidningen New York Post som hon ofta åkte förbi kvarteren nere vid Lower East Side på Manhattan. Miljön där nere bestod av mycket betong och obebodda hus.

– Där lekte barn och tillverkade leksaker av material som de hittade i området. Jag blev intresserad av leken och vad de gjorde när inte deras föräldrar var närvarande. Det hade inte kunnat ske idag, det var en annan tid, säger Martha Cooper.

Martha fick kontakt med barnen och dokumenterade deras lek. Fotografierna uppmärksammades först efter 25 år, då gavs böckerna New York State of Mind och Street Play ut. Idag är bildmaterialet ett historiskt dokument som lever kvar tack vare hennes fotoglädje.

Street art och grafitti

Under sin tid som fotograf på New Yorks gator blev hon inbjuden till en av de största graffitikonstnärerna som ville att hon skulle dokumentera hans målningar på bland annat tåg. I denna värld var steget inte långt till musiken och klädstilen som började få fäste. Martha är till exempel den fotograf som fotograferade Breakdance för första gången. I alla fall har ingen kunnat visa upp en tidigare bild.

– Hela denna vågen uppfanns där och då och jag stod mitt i det. Hip Hopen föddes som tillsammans med kläderna, dansen och graffitin blev en genre som lever kvar än idag, säger hon.

ANNONS

Ta många bilder

Martha passar på att ge några fototips till Mitt i:s läsare. Hon menar att det viktigaste är att fotografera det som intresserar och att göra det i sin hemmamiljö. Då kan fotografen bli en del av historien. Ett vanligt misstag är att åka på en långresa och tro att man ska komma hem med underverk.

– Om du reser iväg kommer du alltid missa en massa saker som precis hänt eller kommer att hända när du åkt därifrån. Du kan bara få in en del. Hemma däremot kan du fotografera dagligen och få med allt spännande, tipsar hon.

Utställningen på Fullersta gård håller öppen till och med den 2 juli.

 

Fakta

Marthas 5 tips för bättre bilder

✓ Fotografera det du är intresserad av.

✓ Håll ögonen öppna, det händer alltid något värt att dokumentera.

✓ Fotografera i ditt område och hitta platser som gör sig bra.

⊗ Åk INTE på resa med förhoppningen att ta de bästa bilderna, du missar ändå så mycket.

⊗ Tänk INTE så mycket på vinklar och komposition, det kommer med tiden.