Beri: ”Jag är gjord för musikbranschen”

Till hösten blir det fler spelningar för Beri Gerwise.
Till hösten blir det fler spelningar för Beri Gerwise.
Beri Gerwise slog igenom i programmet Nästa nivå.
Beri Gerwise slog igenom i programmet Nästa nivå.
I juni släppte hon sitt debutalbum och i höst fortsätter hon spela på Sveriges hiphopscen. Vi träffade Beri på barndomens gator i Väsby och pratade framtid, musikbranschen och ungas möjligheter i Väsby.

Efter att ha medverkat i både tävlingen Nästa nivå och programmet Lyckliga gatan släppte hiphopartisten Beri sitt debutalbum Rum i juni. När vi träffar henne har hon precis fått veta att en av hennes låtar tagits upp på hiphop-listan ”Ord och inga visor” på Spotify, med knappt 70 000 följare.

– Det är en av Sveriges största listor för hip hop. Det är skitnajs, säger Beri Gerwise.

Vi träffar hennes för en promenad på hennes barndoms gator i Upplands Väsby. Nu har hon flyttat härifrån men många vänner och hennes småsyskon bor kvar. Och deras möjligheter här i Väsby är något som engagerar henne starkt.

– När jag växte upp här var det hur bra som helst. Men nu finns inte samma möjligheter.

Beri är väldigt kritisk till att kommunen stängde ner det gamla kulturhuset på centralvägen. Hon menar att det var en bra mötesplats för unga i olika åldrar.

– Det är bra för unga att hänga med lite äldre personer. Nu står det där inplastat utan att något händer. Det hade kunnat användas i några år till och fler unga kunde ha räddats.

Hon tror att hon har uppväxten i Väsby att tacka för sina framgångar i musikbranschen – eller delvis.

– Jag är gjord för att hålla i den här branschen, säger Beri.

Hon fortsätter förklara att hon haft en splittrad uppväxt mellan blockhusen på Dragonvägen i Väsby och villakvarteren i Haninge. Varannan vecka hos mamma och varannan hos pappa. Därför har hon varit tvungen att anpassa sig till olika omständigheter.

– Musikbranschen är tuff och du måste slicka röv för att ta dig någonstans. Mitt ghetto-jag är skulle vara för stolt för det men i Haninge har jag lärt mig att bita ihop och le.

Till hösten fortsätter spelningarna på hiphopscenen, först ut är en spelning på en nystartad klubb i Göteborg. Men nu hoppas hon på att få nytt sällskap på scen.

– Jag vill börja spela med ett liveband, Vapenbröder. Det är ett gäng grabbar som kör grym hiphop.

Hennes första album utgår mycket från hennes egna erfarenheter från psykisk ohälsa. Både hennes eget mående och från personer i hennes närhet.

– Min första ingång till musiken var att det hjälpte mig när jag mådde dåligt. Därför vore det fantastiskt om jag kunde hjälpa någon annan.

Psykisk ohälsa är ett tema hon tänker fortsätta jobba med men Beri vill börja arbeta med andra teman i låtarna hon jobbar med nu. Hon har även tänkt börja jobba med poesi och funderar på att skriva en bok.

– Jag är riktigt taggad på att testa nya sätt att uttrycka mig på. Man måste ha många drömmar, det är det som håller en vid liv, säger Beri Gerwise.